Kanadas Nate Mackinnon jublar med Colton Parayko och Brayden Point efter 2-2 under semifinalen mellan Kanada och Ryssland.
Kanadas Nate Mackinnon jublar med Colton Parayko och Brayden Point efter 2-2 under semifinalen mellan Kanada och Ryssland. Foto: Janerik Henriksson/TT

Kanadas styrka tog dem till VM-final

0:44 min

Ryssland ledde med 2-0 efter två perioder och hade stundtals spelat ut Kanada. Då vändes allt, med 19-5 i skott och fyra raka mål så tog sig lönnlöven till VM-final.

Det var en imponerande tredje period från de rödklädda kanadensarna, som nog förvånade många i publiken, men resultatet speglade matchen enligt Radiosportens expert:

– Det är inte orättvist. Vi bländas av den ryska tekniken, men den kanadensiska kraften gör att de vinner den här VM-semifinalen, säger Radiosportens expert Jörgen Jönsson.

Ryan O'Reilly och Nate Mackinnon blev kanadensiska vinstfixare med ett mål + en assist vardera. Kanada har nu chansen att ta VM-guld för tredje året i rad - något som inte hänt sedan Tjeckien vann 1999-2001. 

Ryan O'Reilly sköt det matchvinnande målet drygt tre minuter före slutet.
– En fantastisk seger, men vi är långtifrån klara och har mycket jobb kvar, sade han.

Nu väntar Sverige eller Finland i finalen. O'Reilly var med vid båda gulden 2015 och 2016 och dessutom i Kanadas segrande World Cup-lag i höstas.

Men till och med den rutinerade Buffaloforwarden var tagen av supervändningen i semifinalen. 
– När vi fick det första målet i powerplay så såg man hur tyngden lättade från våra axlar och vi började spela vårt spel igen. Det är lustigt hur man får studsarna med sig när man slutar tänka och börjar spela, sade han.
– Mitt mål var en sån turlig studs där jag kunde få in pucken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista