Jonna Adlerteg tillbaka efter skadefrånvaron
Jonna Adlerteg tillbaka efter skadefrånvaron Foto: Jessica Gow/TT

En starkare Adlerteg satsar bara på barr

Jonna Adlerteg: ”Satsar på en ny svårare serie”
5:21 min

Den 22-åriga gymnasten Jonna Adlerteg missade OS i Rio efter sin andra svåra knäskada på bara ett år. Nu är hon tillbaka. Men inte som förut, gymnasten har släppt mångkampen och satsar enbart på barr.

– Det av anledningarna att jag har haft knäproblem och att barr är mitt bästa redskap och det redskapet som jag satsar på, säger Jonna Adlerteg. 

Det stor målet är VM i oktober, men före det väntar två världscuptävlingar i september och planen är en bättre serie än någonsin. 

– Jag satsar på en ny svårare serie och jag har lärt mig många nya övningar men det är skillnad på att klara det på träningen någon gång ibland och att klara en hel serie och helst på tävling då. Min träning ser väldigt annorlunda ut nu mot vad den gjorde för några år sedan. 

En korsbandsskada i vänster knä våren 2015, och bara ett år senare var Jonna tillbaka och vann världscuptävlingen i barr i Doha. Men vid avhoppet i finalserien skadades den inre menisken i samma vänsterknä. Vilket innebar en ny operation och inget OS. 

Känner du någon oro över att det ska smälla till igen?

– Jag tror att om man inte kände det så vore man ganska konstig. Men det är väldigt viktigt för mig att ha bra dialog med både läkaren som opererade mig och mina sjukgymnaster. Det hjälper väldigt mycket. 

Under skadeperioden fick 22-åringen lägga upp ett program med vikter, vilket har gett resultat. 

– Inte bara att man ser mer muskulös ut utan att det gett bra resultat i barren. Det är något jag vill fortsätta med.

Mer om Gymnastik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".