Göteborg orientering
Göteborg orientering Foto: Thomas Johansson/TT

Historisk orienteringsseger i Finland

På herrsidan hade inget svenskt lag vunnit den prestigefulla orienteringsstafetten Jukola sedan 1992. Men i år fick den blågula segertorkan sitt slut.

Flera svenska lag har varit nära, men ingen har lyckats på ett kvartssekel – förrän nu. Tiomilasegraren IFK Göteborg blev första svenska lag sedan Hakarspojkarna från Huskvarna att vinna Jukola-stafetten när "Blåvitt" natten mot söndagen sprang in på tiden 7.31.45. En minut och sex sekunder före närmaste konkurrent, finländska Koovee.

Segern var IFK Göteborgs första någonsin i Jukolakavlen. Vinnarlaget bestod av Max Peter Bejmer, Johan Högstrand, Vetle Ruud Bråten, Jonas Pilblad, Fredrik Edén, Fredrik Bakkman och Eskil Kinneberg.

- Det känns väldigt bra! Och det är extra kul eftersom det var så länge sedan ett svenskt lag vann. Det har varit mycket prat om det där, att vi ska ta den första svenska segern på 25 år, så det är riktigt kul att vi klarade det, säger Eskil Kinneberg till svenskorientering.se.

Damtävlingen avgjordes på lördagen, där vann hälsingelaget Alfta-Ösa med en seger tid på 3.00.12. En minut och 22 sekunder före Norska från Schweiz. Trea kom Tove Alexanderssons Stora Tuna.


Resultat herrstafetten:
1) IFK Göteborg, Sverige 7.31.45
2) Koovee, Finland +1.06
3) Tampereen Pyrintö, Finland +9.46
4) Södertälje-Nykvarn, Sverige +10.44
5) Halden SK, Norge +12.16


 

Resultat damstafetten: 
1) Alfta-Ösa, 3.00.12
2) Norska, Schweiz, +1.22,
3) Stora Tuna, +1.48.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".