Patrik Sjöberg
Patrik Sjöberg intervjuas av Bengt Skött.

Sjöberg: ”Tyvärr är idrotten oskyddad”

2:58 min

Patrik Sjöberg fick ta emot Svenska barnidrottspriset 2017 i samband med Diamond League-galan i Stockholms. Nu berättar han för Radiosporten om utnämningen. Lyssna på ljudklippet ovan.

”Med en historia som inte lämnat någon oberörd har Patrik Sjöberg blivit en symbol i kampen mot övergrepp mot barn inom idrottsrörelsen. Han har rivit murar och visat barn och unga som drabbas att de inte är ensamma”, var juryns motivering.

Patrik Sjöberg, 52, släppte under 2011 boken ”Det du inte såg” som handlar om sexuella övergrepp som han utsattes för av sin tränare under sin höjdhopparkarriär.

– Tyvärr är idrotten oskyddad. Det finns människor som inte ska jobba med barn inom idrott, säger Sjöberg till Radiosporten.

Ser du någon ljusning?

– Ja, jag var med och sjösatte idrottsbrevet.se där vi vill få alla klubbar i Sverige att gå in och läsa om riktlinjerna som vi tagit fram.

Sjöberg hoppas i och med arbetet att många barn ska känna att det är helt normalt att våga prata om sådana här saker.

Priset delas ut av Nätverket för svensk barnidrott, som verkar för att barnkonventionen ska efterlevas inom svensk barnidrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".