Danmark till historisk final efter straffar

0:56 min

Danmark är klart för nationens för EM-final på damsidan. Stor matchhjälte blev målvakten Stina Lykke Petersen som motade två bollar i straffläggningen när danskorna besegrade Österrike med 3–0.

Efter 90 mållösa minuter samt en mållös förlängning fick semifinalen avgöras på straffar. Nadia Nadim öppnade straffskyttet för Danmark och var säkerheten själv när hon drog upp bollen i krysset.

Österrike och Laura Feiersinger följde upp med en boll högt över och när Pernille Harder stänkte in sitt första mål i mästerskapet hade Danmark 2–0 i straffläggningen.

Sofie Pedersen missade visserligen Danmarks tredje straff men det spelade mindre roll när Stina Lykke Petersen briljerade i mål. Hon räddade två raka straffar och gav Simone Boye Sörensen möjlighet att avgöra.

Boye Sörensen var säker från elva meter och sköt Danmark till nationens första EM-final på damsidan.

Det var också danskorna som kämpade för ett ledningsmål i förlängningen och allra närmast kom man i den andra förlängningskvarten. Katrine Veje fick ett jätteläge när hon omarkerad vände upp i straffområdet och drog till – men skottet smet en bit över ribban.

Även i slutet av ordinarie speltid hade danskorna bud på ett ledningsmål. Med två minuter kvar kom man runt på högerkanten och lyckades skicka in bollen mot straffområdet. Där fanns Pernille Harder men också en österrikiska som slängde sig fram och fick benet på bollen som gick ut över kortlinjen till en dansk hörna.

Danmark dominerade den andra halvleken och var också närmast att spräcka nollan men matchens absolut bästa chans tillhörde Österrike. I den 13:e minuten träffade bollen Maja Kildemoes flaxande hand och domaren pekade direkt på straffpunkten.

Sarah Puntigam fick chansen från elva meter men drog straffen högt över mål.

Dessförinnan hade danskorna vinkat på straff efter att Pernille Harder gått omkull i en duell med Laura Feiersinger. Men domaren valde, helt rätt, att fria.

Det blev i stället 120 mållösa minuter och först efter straffar kunde danskorna fira finalplatsen.