Daniel Ståhl: ”Starkare än någonsin”

4:46 min

I kväll startar friidrotts-VM i London. Den stora favoriten till att ta VM-guld är den svenska diskuskastaren Daniel Ståhl som under kvällen ska kvala sig till en finalplats i mästerskapet.

– 64,5 meter är direktkval vilket är det jag siktar på, säger Daniel Ståhl till Radiosporten. 

Det ser onekligen bra ut för Ståhl som bara kastat under 64 meter vid ett tillfälle den här säsongen. Den gången, i Las Palmas, blev det 61 meter för det svenska medaljhoppet.

– Jag är mentalt starkare än någonsin och starkare än någonsin i gymmet. Det är bara lite teknik jag tränar på nu, säger Ståhl som har en klar målsättning.  

– Det är att ta mig till final. 

OS-kvalet i Rio blev ett misslyckande för 24-årige Ståhl som inte lyckades ta sig vidare från kvalet.

– Jag kastade lite för snällt gentemot vad jag gör nu. Vi har tränat på kontinuitet i tekniken och stabilitet även att stå kvar i ringen. Sen blir jag starkare också. Det är därför min säsong går så bra som den gör. 

När Ståhl var 17 år fick hans nuvarande tränare islänningen Vestein Hafsteinsson syn på svensken för första gången. 

– Jag såg direkt att det var något speciellt med honom. På grund av hans storlek och längd. Han är en väldigt rolig människa, speciell, spontan, lite halvgalen på ett positivt sätt, säger Hafsteinsson. 

Svenskens utveckling har gått spikrakt uppåt – i somras slog ”Ståhlis” Ricky Bruchs svenska rekord efter kastet på 71,29 i Sollentuna. 

– Jag är stolt samtidigt som det är en självklarhet, säger tränaren.  

Klockan 20.20 startar diskuskvalet – följ det direkt i P4.