Medaljregn vid skytte-EM: ”Jätteglada”

4:22 min

Den här veckan avslutades europamästerskapen i skytte i Azerbajdzjan. För Sverige blev EM till rena medaljregnet med fyra guld, tre silver och fem brons. Det var ett utfall som till och med överträffade drömmarna hos Svenska skytteförbundets sportchef Jonas Edman.

– Det är några fler medaljer än vad vi normalt sett tar så det är vi jätteglada över, säger Edman.

Det blev alltså fyra EM-guld: Emil Martinsson, Jesper Nyberg och laget vann alla i disciplinen viltmål. Och Elin Åhlin vann gevär 300 meter. Men de disciplinerna finns inte på det olympiska programmet och det är ändå framgångar på OS som ger skytteförbundet extra pengar från SOK. Och dessutom det stora genomslaget i svenska media, säger Jonas Edman

– OS är ju vår viktigaste tävling när det kommer till att profilera vår idrott. Det är då vi får chansen att sticka ut och synas i media. 

I OS kommer det att finnas 45 medaljer i 15 discipliner att kämpa om. Disciplinerna är luftpistol, luftgevär, pistol, gevär helmatch, skeet och trap. Dessutom den nya grenen mixed trap, som dock inte gynnar Sverige.

Eftersom lerduveskyttevarianten olympiskt trap kräver hela 15 kastmaskiner som skickar iväg lerduvorna upp i luften, medan skeet bara behöver två, är det betydligt ovanligare med trapbanor i Sverige. Följaktligen har Sverige haft lättare att hävda sig i skeet. I Rio-OS hade Sverige två skyttar i skeetfinalen och Markus Svensson erövrade silvermedaljen efter en förarglig enda bom i sista skottet.

Lerduveskyttarna har VM varje år, medan övriga har det vart fjärde. Nästa VM arrangeras i Sydkorea nästa år och då börjar också en cykel för att skaffa Sverige kvotplatser till OS.

– Vi har inte satt något definitivt mål angående starter, det är lite för långt kvar. Vi vet inte riktigt vilka aktiva vi kommer att ha på banan som tillhör världseliten då.

– Tittar vi historiskt så har det varit två till fem aktiva som har lyckats kvala sig in. Om vi kommer någonstans i närheten av tre aktiva ska vi vara ganska nöjda med det.