Succé för Andreas Kramer i VM-debuten

1:15 min

Nytt svenskt rekord för drygt en vecka sedan. Nu är även VM-debuten avklarad för Andreas Kramer – och det med bravur. 20-åringen slutade tvåa i sitt kvalheat och tog sig vidare till semifinal på 800 meter.

Han har varit en av sommarens stora sensationer i svensk friidrott denna sommar. Det hela började med ett guld och nytt personligt rekord i U-23-EM i polska Bydgoszcz för drygt två veckor sedan.

Det följdes upp med ett nytt personbästa på 1.45,47 i nederländska Heusden kort därpå där han dessutom blev VM-klar. Men innan London-VM hann han dessutom med att bli snabbast i Sverige när han raderade ut Rizak Dirshes 14 år gamla svenska rekord med tiden 1.45,13.

– Jag har haft det lite struligt i början av säsongen med skada. Men sen kom jag tillbaka bra och har inte haft ett dåligt lopp sen dess. Det har känts bra speciellt de senaste veckorna.

Och Kramer visade att han konserverat formen från den senaste tiden när han fick en perfekt start i sin VM-debut. I det första kvalheatet, där de tre första gick vidare till semifinal på placering, öppnade Kramer offensivt och lade sig först i fältet. 

– Det var taktiken från första början. Jag ville ha ett snabbt lopp och kunna gå vidare på tid.

Efter halva loppet låg han etta på tiden 51,59. Kenyanen Kipyegon Bett tog sig sedan förbi svensken, men Kramer höll undan och med tiden 1.45,98 slutade han tvåa och är därmed klar för VM-semifinal.

– Även fast jag var passerad kände jag mig väldigt stark. Om någon hade kommit hade jag svarat.

Nu väntar semifinal i morgon söndag där han hoppas kunna springa ner mot nya rekordtider. 

– Absolut, om det blir ett bra lopp och jag är fräsch kan det gå fort. 

Och om känslan att springa ut på en näst intill fullsatt arena sa han:

– Det känns jättekul att springa här i London och en helt fantastiskt publik dessutom. 

Semifinalen avgörs 22.15 i morgon söndag och finalen 22.35 på tisdag.