Ryter ifrån
Foto: TOBIAS SCHWARZ

”Var inte respektlös och låt tjejerna spela”

3:30 min

Dagen före EM-finalen höll den danska förbundskaptenen Niels Nielsen ett passionerat anförande som reaktion på debatten; ”hur bra är damfotboll?”.

– Var inte respektlös och låt tjejerna spela, säger han.

Debatten har pågått under hela EM, både i Nederländerna och kanske framför allt i Danmark; Hur relevant är det att bevaka landslaget varje dag, i alla medier?; Hur bra är damfotboll; mer extrema debattörer har till och med ställt sig frågan, bör kvinnor ens spela fotboll?

Nu står Nederländerna och Danmark inför en EM-final i Enschede, på söndag 17.00. 30 000 åskådare väntas fylla läktarna, varav 2 500 med rödvita kläder. 

– De två bästa lagen i turneringen kommer att ge allt för att vinna för första gången. Så snälla visa respekt och stötta dem, säger den danske förbundskaptenen Niels Nielsen.

Det handlar om två nationer som aldrig vunnit en titel på damsidan och därmed två landslag som i och med finalen gör sina rejäla genombrott på bredare, folkligt plan.

– Om du inte gillar damfotboll, var tyst är du snäll. Var inte respektlös och låt tjejerna spela, säger Nielsen.

Inte ett fotbollsmästerskap på damsidan utan att tyckare tar tillfället i akt att framföra argument både för och emot  både fotboll och feminism – vid sidan av jämförelser med herrfotboll.

– Om du går till affären och är sugen på choklad men köper glass, då kommer det smaka konstigt, säger Niels Nielsen.

– Om du slår på tv:n för att se en match på damsidan: jämför det inte med nåt annat än fotboll på damsidan. Och vill du inte se damfotboll… Sätt inte på tv:n.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".