Löpartränaren Ulf Friberg
Löpartränaren Ulf Friberg tror att man hittat modellen för svensk succé. Foto: TT

Ulf Friberg om den svenska löparvågen: ”Vi utvecklar varandra”

Ulf Friberg: ”Hoppas ge frukt ännu längre fram”
3:54 min

En efter en har de svenska löparprofilerna ploppat upp på friidrottsscenen. Tränaren Ulf Friberg menar att den internationella modellen med gemensam träning ligger till grund för framgångarna.
– En satsning vi hoppas ge frukt ännu längre fram, säger han.

Lovisa Lindh, Meraf Bahta, Andreas Kramer och dessutom ett gäng till. Det var länge sedan det fanns så många lysande stjärnor på den svenska löparhimlen. 

Kramer tog sig som bekant vidare till semifinal på 800 meter och senare i kväll springer Meraf Bahta för att ta sig till en VM-final på 1500 meter. Innan VM är över ska ytterligare en handfull svenskar presentera sig på Londons löparbanor.

Ulf Friberg är en av Sveriges mest framstående löpartränare och i dag grenutvecklingsansvarig för medel- och långdistans hos svenska friidrottsförbundet. Han menar att den modell som Sverige använder där det prestationscentrum som finns i Göteborg bäddar för högkvalitativ träning där löparna tränar tillsammans.

– Vi ser internationella miljöer där de som blir bra hjälper varandra. Vår modell är ju så att vi utvecklar varandra där tränarna kommer ihop.

Även om det finns förhoppningar på de svenska löparna redan i London-VM menar Friberg att det är lite längre fram i tiden som de verkliga framgångarna ska komma.

– Det är en medveten satsning som vi hoppas ska kunna ge frukt ännu längre fram om några år.

Mer om Friidrotts-EM

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".