Expertens tankar inför EM-finalen: ”Nederländerna kommer dominera”

3:46 min

Nederländerna har landet, publiken och en övertygande semifinalseger med sig i ryggen. Det är inget snack om vilket lag som är favorit när hemmanationen tar emot Danmark i dagens EM-final.

– Helt klart är det så, det vore konstigt annars, säger Radiosportens expert Richard Henriksson.

Men först ska matchen spelas. Och faktum kvarstår att det är första gången någonsin som de båda lagen ens tar sig till en EM-final. 

Sett till mästerskapserfarenhet är Danmark det lag som samlat allra mest. Hela fem gånger har man tagit sig till en semifinal tidigare – senast mot Sverige 2013 där det blev uttåg efter straffdrama.

För hemmanationen Nederländerna var 2009 första gången som landet kvalade in i ett stort mästerskap, då till EM-slutspelet i Finland där man tog sig hela vägen till semifinal. Det var också startskottet för damerna som länge legat i skugga för det orangea herrlandslaget.

Nu står båda länderna inför möjligheten att spela hem ett historiskt första EM-guld. Båda lagen möttes redan i gruppspelet där det blev knapp nederländsk seger med 1-0.

– Jag tycker det nederländska laget har vuxit sedan dess. Jag tror att de kommer dominera matchbilden där Danmark kommer vara väldigt defensiva.

EM-turneringen har varit en enda lång nederländsk framgångssaga och senast i semifinalen blev det en mycket övertygande 3-0-seger mot England.

– I en väldigt bra match dessutom. Det var den matchen sett till kvalitet i 90 minuter som står ut i den här turneringen, säger Richard Henriksson.

För Danmark blev det en betydligt jämnare historia i semifinalen mot Österrike där det krävdes ett straffavgörande för att kunna skilja lagen åt.

– Tycker det är starkt att de lyckades hålla ihop och bibehålla sin organisationen under 120 minuter. De släppte inte till särskilt många målchanser och kommer behöva spela på ett liknande sätt i finalen.

Men att det är Nederländerna, påhejade av närmare 30 000 orangeklädda, som är favorit råder det ingen tvekan om, enligt Henriksson.

– Helt klart är det så, det vore konstigt annars. Jag tror att det är så danskorna kommer måla upp det också.

Lyssna på hela resonemanget i ljudfilen ovan