Armand Duplantis
Armand Duplantis. Foto: Christine Olsson/TT

Duplantis nobbar Finnkampen

Greg Duplantis: "Planen blir att åka hem"
1:20 min

Sveriges näst största friidrottsstjärna Armand Duplantis nobbar Finnkampen och SM.

– VM-finalen i morgon blir troligtvis hans sista tävling. Han har haft en lång säsong, säger coachen och pappan Greg Duplantis till Radiosporten.

Armand Duplantis hoppar under tisdagen VM-final i stavhopp. Men den svenska publiken kommer troligtvis inte få se den 17-årige supertalangen resten av säsongen.

– Jag tror att planen efter VM blir att åka hem (till USA, red anm), säger Greg Duplantis.

Duplantis har blivit inbjuden till avslutande Diamond League-tävlingen i Zürich. Men även den ser han ut att tacka nej till.

Armand Duplantis klarade kvalet till VM-finalen med nöd och näppe, efter tio tuffa hopp på hög nivå. Av dem klarade han fyra, varav två i det allra sista försöket på olika höjder (både på 5,30 och 5,70).

Nu finns en risk att det gett en trötthet som kommer att hänga kvar in i finalen. 

– Vi får se hur trött och utmattad han är i morgon. Det kommer att avgöra hur bra han presterar i finalen, säger Greg Duplantis.

Efter världsettan Daniel Ståhl är Duplantis just nu Sveriges största friidrottsstjärna, sett till gjorda resultat utomhus i år. Med sina 5,90 är han trea i världsstatistiken.

SM avgörs i Helsingborg i slutet av augusti och Finnkampen i början av september.

Mer om Friidrotts-EM

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".