Friidrotts-VM 2017

Magsjuka i svenska VM-truppen

0:54 min

Magsjuka har drabbat den svenska VM-truppen. Det kunde Radiosporten rapportera redan i går kväll. Svenska friidrottslandslaget skakas nu av risken för ännu mer spridd magsjuka än vad vi sett hittills.

Natten till måndagen blev 800 m-löparen Andreas Kramer magsjuk. Han hör till dem som redan har tävlat, så han missar ingenting av det han kom till London för att göra.

Nu återstår att se om magsjukan sprids till fler på svenskhotellet, eller om det stannar vid en drabbad svensk.

Vi lunchtid på tisdagen hade förbundskapten Karin Torneklint ett informationsmöte med sitt landslag och det mötet hade hon utomhus för att minimera smittorisken. 

På måndagen vidtog Sveriges lagledning åtgärder i form av att ställa in alla sociala arrangemang och de möten där idrottarna brukar samlas. Dessutom isolerades den person som har varit rumskamrat med Andreas Kramer, i hopp om att denne inte ska smitta andra ifall han själv blivit drabbad. 

Det har rapporterats om många fall av magsjuka i ett annat officiellt VM-hotell, och den har särskilt drabbat Kanadas trupp. Den största stjärna som insjuknat hittills är årets världsetta på 200 meter, Isaac Makwala från Botswana. Han kom inte till start på måndagskvällen i försöksheatet på 200 meter. Nu återstår att se om han kan starta i finalen på 400 meter på tisdagskvällen.

Sent på måndagskvällen bekräftades från arrangörshåll att “ett antal fall” av magsjuka rapporterats in. 

Både enskilda länders truppläkare och sjukvårdare från VM-arrangörerna har kopplats in, och samarbete har inletts med den civila sjukvården i området för att försäkra sig om att situationen hålls under kontroll.