Miro Zalar: ”Killarna får mer uppmärksamhet”

3:28 min

Manliga friidrottare får mer uppmärksamhet än de kvinnliga under VM i London, det menar Radiosportens expert Miro Zalar.

– Vi hetsar upp oss lite mer kring de manliga sprintdistanserna än på de kvinnliga, säger experten.

Allyson Felix som var med i sitt första världsmästerskap 2003 har hittills gjort åtta VM. I medaljhyllan har Felix bland annat fyra OS-guld och åtta VM-guld.

– Hon har inte blivit den legendar likt andra som har de meriterna. På något sätt så har man svårt att förstå varför damerna inte slår igenom lika mycket, säger Radiosportens expert Miro Zalar.  

Som också anser att hon förtjänar mer respekt. 

– Ja, jag tycker det. Hon är en av de riktigt stora som vi sällan pratar om. Vi hetsar upp oss lite mera kring de manliga sprintdistanserna än på de kvinnliga. 

Du ser att det har ett samband där att Allyson inte får lika mycket uppmärksamhet just för att hon är kvinna?

–Ja, det känns som att det är så tyvärr och då brukar vi slå oss för bröstet när det gäller friidrotten, att den är väldigt jämställd och det är den på det sättet att det finns prispengar och man gör inte så stort skillnad på det men i sådana här sammanhang ser man ju att killarna får mer uppmärksamhet.

Radiosportens reporter Bengt Skött tror att en faktor skulle kunna vara att Felix aldrig är uppe och nosar på världsrekordet.

– I manlig sprint har vi upplevt en massa världsrekord-glamour, även på 400 meter herrar nu när Michael Johnsons rekord är slaget men 400 meter på damsidan är det så hopplöst svårt att komma i närheten av Marita Kochs världsrekord. Världsrekord-kryddan saknas på damsidan, säger Skött.