Stina Nilsson: ”Var värdefullt att se mina begränsningar”

3:52 min

För hård belastning tvingade Stina Nilsson att dra ner på träningen i våras. I dag är hon tillbaka i gammalt gott slag och drar lärdom av träningspausen.

– Träningen ska jag få in men allt annat i vardagen kostar och det var värdefullt att se mina begränsningar, säger Nilsson till P4 Jämtland.

Det var i slutet av maj som Stina Nilsson skickades hem från landslagets läger i Sognefjell. Anledningen var för hård belastning och den svenska stjärnan tvingades till vila.

– Man tillbringar så mycket tid i skogen och i spåret och man känner av minsta lilla. Att i dag är en bra dag och i dag är en sämre. Man känner av alla förändringar i kroppen, det är bara en känsla, säger Stina Nilsson till P4 Jämtland.

Träningsuppehållet är något hon i dag drar viktig lärdom av.

– Allt kostar och jag måste vara mer uppmärksam med vilka val jag gör. Träningen ska jag får in men allt annat i vardagen kostar och det var värdefullt att se mina begränsningar.

– När jag väl tog beslutet var det skönt, att göra klart för kroppen att nu är det paus. Det är både utmaningen och tjusningen med elitidrott att vara nära den där gränsen. Det är där man utvecklas men det är också den farligaste zonen att vara i. Det är skräckblandad förtjusning att vara där och toucha.

I fjol tog Nilsson fyra etappsegrar i Tour de ski men i dagsläget är det inte helt klart om hon ställer upp i år.

– Jag låter det vara öppet. Det beror på hur sommaren utvecklas och tävlingssäsongen i övrigt.