Friidrotts-VM 2017

Tung VM-finaldebut för stortalangen Duplantis

2:44 min

Förhoppningarna var måhända högre men den sjuttonårige stortalangen Armand Duplantis nådde aldrig över 5,65 i stavhoppsfinalen.

– Jag hade otur idag. Såklart var jag lite nervös, det är varje människa i sin första VM-final. Men jag kommer komma tillbaka nästa år och åren efter det, sa Armand Duplantis till Radiosporten efter att han hamnat på en niondeplats i VM-finalen.

Duplantis, som har 5,90 som personbästa, klarade av den första höjden på 5,50 alldeles galant. 

Därefter gick inget svenskens väg. 

Han rev sitt första hopp på 5,65 och när det var dags för det andra hoppet så stördes uppladdningen av att ribban låg snett. Duplantis blev fly förbannad och gestikulerade vilt mot arrangörsfolk, som snabbt korrigerade ribban.

Men en irriterad Armand Duplantis lyckades inte samla sig efter det och var inte nära att klara höjden på sitt andra försök.

– Det är lättare sagt än gjort, men han måste försöka coola ner sig där, sa Radiosportens expert Miro Zalar.

– Han hade behövt lite tid för att lugna ner sig innan han hoppade, sa Zalar.

Duplantis är en uttrycksfull ung man, hans minspel berättar om hans känslor och det såg ut som att han inte var helt i balans, men han tonade själv ner händelserna efter tävlingen.

– Det är sånt som händer, jag trodde kanske inte att arrangörerna skulle göra något sånt här i en VM-final, men det spelar verkligen ingen roll och det påverkade inte mitt resultat. Jag borde klarat 5,65 i första eller andra försöket, sa Duplantis till Radiosporten. 

Det tredje försöket, som han själv kände sig väldigt pressad inför, gick inte heller hans väg och med stor besvikelse satte han sig vid sidan av för att se på när de åtta kvarvarande finalisterna fortsatte stavhoppsfinalen.

– Jag svär aldrig men det här var "f** också", sa Zalar, som senare resonerade sig fram till att niondeplatsen i VM-debuten ändå var en fin insats för en tonåring.

– Det är en ung kille det här, en otrolig talang, som är i VM-final trots att han inte är arton år fyllda. Det är att tufft att vara så ung på en finalarena, han har höga förväntningar på sig själv och andra har höga förväntningar också, säger Miro Zalar.

– Dessutom har det varit mycket hausse runt honom och han har haft en lång säsong, då kan det bli så här. 

Vann gjorde amerikanen Sam Kendricks på 5,95. Piotr Lisek, Polen, kom tvåa på 5,89 och Renaud Lavillenie, Frankrike, kom trea på 5,89.