Gerhardsson: ”Gillar spelare som vill vara stjärnor”

9:29 min

Sveriges nya förbundskapten Peter Gerhardsson vill att framtidens landslag ska bestå av stjärnor som tar för sig.

– Jag gillar spelarna som vill var stjärnor som vill komma fram och som vill ha rubriker, säger Gerhardsson till Radiosporten.

Peter Gerhardsson, 58 år om två veckor, är mest känd för sina åtta år i BK Häcken då han förde laget från superettan till allsvenskan och via ett cupguld ut i Europa.

Men landslag är en annan femma. Trots att han lett pojklandslag tidigare är det här något annat. Och mycket har hänt med damfotbollen sedan han tränade Bälinge IF i damallsvenskan för 20 år sedan.

Nu tar han över damlandslaget efter Pia Sundhage. Förra årets OS-finalister nådde inte längre än EM-kvartsfinal i Nederländerna – och röster om en nödvändig generationsväxling hörs allt högre.

– Jag tycker det är svårt med ordet generationsväxling. Ska alla över 30 ut och sju stycken 17-åringar in? Det viktigaste är att vinna och då ska de bästa vara med, säger Gerhardsson.

Han vill se stjärnspelare i sitt landslag.

– Jag gillar spelarna som vill var stjärnor som vill komma fram och som vill ha rubriker. Jag kan älska Zlatan, det får gärna stå någon ny eller gammal stjärna som vill ta det steget, säger Gerhardsson.

I slutet av augusti presenterar Peter Gerhardsson sin första landslagstrupp. Om alla väljer att stiga ombord på resan mot VM 2019 återstår att se.

Lyssna på reportaget här ovan