Sverige nära vändning – men föll i VM-kvalet igen

1:29 min

Sveriges basketherrar får svårt att nå VM i Kina 2019. I kväll kom andra raka nederlaget i det första kvalet när man föll mot Slovakien med 59–68.

– Vi tillåter dem att ta 18 offensiva returer och gör man det måste man spela nästintill perfekt offensivt, säger assisterande förbundskapten Fredrik Joulamo till Radiosporten.

Svenskarna var i underläge med 13 poäng inför den sista perioden men kom tillbaka matchens sista tio minuter. Med mindre än två minuter kvar av matchen var man bara i underläge med tre poäng men då sänkte Slovakien en trepoängare, gick fram till 61–55 och mer eller mindre avgjorde matchen.

Sverige fick inte till det i anfallet efter och från straffkastlinjen kunde Slovakien sänka ytterligare två poäng och tvingade Sverige till timeout.

Det hjälpte dock föga, underläget blev för stort och tiden för knapp. De svenska herrarna föll till slut med 59–68 och har nu två raka nederlag i VM-kvalet.

– Vi har problem i returtagningen och låter motståndarna ta 18 offensiva returer. Då måste man spela nästintill perfekt offensivt och tyvärr kompletterar vi returtagningen med dåligt skytte, säger den assisterande förbundskaptenen Fredrik Joulamo till Radiosporten. 

– Vi har fortfarande goda chanser. I ett kval ska man försvara sin hemmaplan och det har vi gjort även om vi naturligtvis också vill ha en bortaseger men chansen finns och vi har modet uppe.

För Slovakien var det däremot första segern i det första kvalet till VM i Kina 2019.

Redan tidigt i matchen hamnade Sverige i underläge men kom tillbaka och hade 24–24 innan man efter två säkra straffkast tog ledningen för första gången i matchen. Ett snabbt uppspel direkt efter gav 28–24 för Sverige som var rejält på gång.

Men några misstag senare var Slovakien tillbaka i ledning och hade 31–30 efter de två första perioderna.

Hemmalaget rivstartade i den tredje perioden och gick snabbt upp i en sjupoängsledning. Sverige hade problem offensivt och hade inför den sista perioden bara mäktat med att göra 41 poäng.

Underläget inför sista tio minuterna var 13 poäng och trots att Sverige var nära att vända matchen nådde man inte hela vägen fram.

Härnäst väntar Bosnien på bortaplan den 12 augusti.