Friidrottsprofilens mejl – en del av Hermanssons framfart

5:52 min

Ett mejl från friidrottsprofilen Lennart A Julin fick Hanna Hermansson att förstå vilken löpartalang hon var. I kväll gör 27-åringen VM-debut på 800 meter.

– Han tyckte att jag skulle springa SM och på den vägen är det, säger Hermansson till Radiosporten.

Hanna Hermansson var med och förde upp AIK i damallsvenskan men två korsbandsskador fick fotbollskarriären att stanna upp. 2015 flyttade hon till USA för att plugga och smått komma igång med fotbollen – men riktigt så blev det inte.

– Där spelade man fotboll under hösten och under våren hade vi ett friidrottslag på skolan så jag tänkte att det var en bra möjlighet att hålla igång inför fotbollssäsongen. Men friidrottscoachen tyckte att det gick så bra så jag fick börja tävla för dem och sen gick det bara bättre och bättre, säger Hanna Hermansson till Radiosporten.

Det tog inte lång tid förrän hon var nere och nosade på tider runt 2,10 och i samband med det kom ett mejl från friidrottsprofilen Lennart A Julin.

– Han såg min tid och mitt namn och tänkte att jag måste vara svensk. Så han skickade ett mejl och frågade om jag inte skulle komma hem och springa SM och på den vägen är det.

I dag, mindre än tre år efter friidrottsstarten, har Hermansson ett personligt rekord på 2.00,94. Rekordet, en sänkning med nära två sekunder, satte hon i juni i år och gav henne biljetten till London.

– Jag kände att det fanns ett personbästa i benen och sen fick jag ett bra lopp men det kom tidigare under säsongen än vad jag räknat med.

I kvällens försök har 27-åringen heatets sjätte bästa tid men målet är ändå att ta sig vidare.

– På pappret ska jag ju inte ta mig vidare men det siktar jag ändå på.