Isaac Makwala
Isaac Makwala under sitt kvallopp. Foto: Jessica Gow/TT

Ilsken Makwala klar för final

Referat: "Han visar viss ilska även nu"
1:11 min

Världsettan Isaac Makwala kunde trots att han sprang ensam i regnet på 200 meter kvala in till VM-semifinalen och senare även till final. Efter målgången i semifinal gjorde han en markering mot arrangören.

– Han har varit otroligt förbannad och visar även en viss ilska nu, säger Radiosportens expert Miro Zalar.

Isaac Makwala stoppades från att springa 200 meter på grund av att han kräktes på Olympiastadion inför försöken.

På onsdagen fick han dock dispens att springa. Botswaniern tilläts springa ett eget försökslopp på 200 meter - och som han gjorde det. Det krävdes 20,53 för att ta sig till semifinal och Makwala sprang på 20,20 i ösregnet, bara för att direkt efter målgång gå ner och göra några snabba armhävningar till publikens stora jubel. En tydlig passning till IAAF. 

– Tio armhävningar direkt efter målgång för att visa att jag är frisk, jag är snabb och jag är hur pigg som helst, refererade Alexander Lundholm i Radiosportens sändning.

IAAF förklarar beslutet med att Makwala nu anses frisk enligt engelska folkhälsomyndighetens rekommendation om 48 timmars karantän. Tiden för hans karantän gick ut 15.00 i dag svensk tid.

Senare på kvällen kom Makwala tvåa i semifinalen från sin innerbana och är därmed klar för finalen som avgörs torsdag kväll.

Mer om Friidrott

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".