En man i blå tshirt och solglasögon står på Storgatan i Växjö.
Bernt Johansson, som tog OS-guld i linjelopp 1976, är tävlingsledare för Sverigeloppet. Foto: Anneli Koskinen/Sveriges Radio
Växjö

OS-guldmedaljör lotsade cyklister förbi Växjö

Per Andersson, cyklist: Nu går det på ren vilja
3:40 min

Under torsdagsmorgonen stod ett gäng cyklister redo att cykla den sjunde och sista etappen, från Växjö till Ystad, i Sverigeloppet. Och initiativtagare är Bernt Johansson, som vann OS-guld i linjelopp år 1976.

Bernt Johansson, initiativtagare och tävlingsledare, berättar att Sverigeloppet på cykel från Haparanda till Ystad var en gammal tradition som gick mellan åren 1951 och 1965 och som de nu väckt liv i.

– Det var ett stort och populärt lopp. Jag är en hängiven cykelmotionär och åker Vätternrundan varje år och har noterat att cykelsporten har vuxit sig allt större. Framför allt bland motionärer, säger han och fortsätter:

– Eftersom det är så populärt att köra 30 mil runt Vätternrundan tänkte jag att det kanske finns de som vill göra en Vätternrundan om dagen – i en vecka.

Just i år är resan tänkt som ett pilotprojekt, men man hoppas att den sedan ska bli ett årligen återkommande evenemang. Tanken är att överskottet kommande år ska bidra till att rädda haven.

– Vi kör ju längs Östersjön i sju dagar och det är ett utsatt innanhav. Vi vill se till att förbättra den miljön, säger Bernt Johansson.

I ljudklippet ovan kan du höra när vår reporter cyklar med en bit på vägen och hur det känns i kroppen hos cyklisterna nu inför sista etappen. Hör även Bernt Johansson berätta hur det känns när han tänker tillbaka på sitt OS-guld.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".