Richard Henriksson

Tyngsta värvningen – Seger eller Asllani?

4:50 min

I morgon, fredag, stänger det svenska transferfönstret och om en vecka har damallsvenskan sin återstart efter EM-uppehållet. Rosengård som jagar serieledande Linköping presenterade i veckan landslagsmittfältaren Caroline Seger – Linköping kontrade med landslagskollegan Kosovare Asllani.

Vad kan Caroline Seger tillföra Rosengård?

– Rosengård har saknat en riktig playmaker hela den här säsongen och nu får de in den bästa som finns att tillgå i Sverige. Caroline Seger kommer att betyda mycket med sin förmåga att hålla i bollen och leta smarta passningar mot samlade försvar, som Rosengård ju allt som oftast möter i damallsvenskan, säger Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson.

Vad kan Kosovare Asllani tillföra Linköping?

– Det ska bli väldigt spännande att se i vilken roll de tänkt utnyttja henne! Asllani kan spela centralt och ute på kanten på mittfältet såväl som forward. Linköpings offensiv har funkat bra hittills i år trots att de behövt göra en del nödlösningar på grund av skador. Nu både breddar man utbudet samt förstås spetsar till det i och med en så allsidig spelare som Kosovare Asllani.

Vilken av dessa två värvningar väger tyngst i dina ögon?

– Tuff att utse en, då ju både är av högsta dignitet för svenska klubbar. Men ska jag välja en får det bli Asllani. Hon är trots sin rutin endast 28 år gammal och borde ha större förutsättningar att faktiskt utvecklas ytterligare än den betydligt äldre Seger. Får Linköping behålla henne hela kontraktslängden på två och ett halvt år så borde det vara en bra tidpunkt i karriären.

Det ser ju onekligen ut att bli ett två-kejsarslag om SM-guldet mellan Linköping och Rosengård – vad tror du om avgörandet?

– Linköping är favoriter i och med ett försprång på fem poäng och seger i alla matcher hittills utom mot just Rosengård. Den stabiliteten imponerar. Sen ska vi inte glömma att de här lagen också tappar duktiga spelare nu till hösten. Amanda Ilestedt, Emma Berglund och inte minst Lieke Martens som ju utsågs till EM:s bästa spelare försvinner för Rosengård. Linköpings backlinje tappar både Magdalena Ericsson och Jessica Samuelsson. Det gäller att ersätta dem också.

Hur stort uppsving är dessa två toppvärvningar för damallsvenskan i stort?

– Vad gäller stjärnglans är det förstås väldigt stort, Asllani och Seger är stora profiler som också trivs med att vara just det. Nu har de såklart värvats på grund av sina förmågor som spelare men klart att marknadsavdelningarna i respektive klubb jublar över den gratis uppmärksamhet det här kommer innebära.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".