Varken Sofie Skoog eller Khaddi Sagnia tig sig till final.
Varken Sofie Skoog eller Khaddi Sagnia tig sig till final. Foto: Jessica Gow/TT

Miro Zalar: ”De etablerade har misslyckats”

Miro Zalar: "Inte godkänt"
2:35 min

Med tre dagar kvar av friidrotts-VM i London har de flesta svenskarna tävlat klart. Radiosportens expert Miro Zalar är besviken på de blågula prestationerna. 

– Det är inte godkänt och det beror på att många av de etablerade misslyckats, säger Zalar.

På söndag avslutas VM i London och för svensk del ser Daniel Ståhl silver i diskus ut att bli den enda medaljen.

– Medaljmässigt är det inte så mycket att snacka om. Vi hade bara en medaljchans som jag såg det, säger Radiosportens expert Miro Zalar.

Sverige har haft som mål att ha tio friidrottare bland de 10-12 bästa och där tycker inte Zalar att man lyckats. 

– Förbundet har satt upp ett bra mål men med det har man inte lyckats och det är inte alls kul. Jag hade själv räknat med samma sak, det är rimligt.

Vad får Sverige för betyg så här långt?

– Inte godkänt och det beror på att många av de etablerade, som vi iskallt räknat med i final, har misslyckats. Sen finns det en del positiva överraskningar så det är inte helt nattsvart men vi kan inte vara nöjda med det här.

För att på sikt nå större framgångar tror han att man behöver justera i sitt upplägg under säsongen.

– Min teori och det som jag varit mest kritik mot är att de tävlar för lite och det är för dålig kontinuitet. Man måste träna på att tävla mer och på rätt nivå. Pallar du inte för trycket och underpresterar, vad spelar det för roll? Det är bättre med mindre tävlingar än att träna.

Är det för mesigt i svensk friidrott?

– Visst är det så på nått sätt. Det som skiljer sig i dag är att man framhåller hur trevlig gemenskapen är stödet och tryggheten. Men man är inte trygg i idrotten utan grejor står på spel hela tiden och håller vi på då och matar in det i skallen på folk blir det ett bekymmer i stället för att bara gå in och köra.

Mer om Friidrott

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".