Här är transferkollen på dam-och herrallsvenskan

5:13 min

Värvningskarusellen snurrar vidare några timmar till sedan slår det svenska transferfönstret igen – vilket innebär värvnings-stopp för de dam-och herrallsvenska klubbarna. Däremot kan klubbarna fortfarande bli av med spelare fram till den 31 augusti.

Damallsvenskan 

Vilka har haft det bästa transferfönstret?

Kopparberg/Göteborg, som hämtat in danska målvakten Line Geltzer Johansen, de har ju behövt en målvakt ända sedan Jennifer Falk skadade sig. Även mittbacken Taylor Leach blir en förstärkning som behövs för att de ska kunna ta sig ur bottenstriden.

Vilka hade kunnat önska sig ett bättre?

Här tittar jag på nästa bottenkonkurrent Kif Örebro, som visserligen inte tappat någon spelare men av det man hämtat in ser jag inget som direkt inger hopp om att det ska vända för laget. Svårt när de inte har ekonomiska resurser!

Vilken tycker du är den enskild bästa värvningen som gjorts?

Det är ju svårt att inte ta Kosovare Asllani till Linköping, det kommer förstås betyda väldigt mycket för dem. Särskilt det faktum att hon är mångsidig och kan spela på flera offensiva positioner.

Och den tyngsta förlusten?

Magdalena Ericsson, Linköping. Jag tycker att hon varit seriens bästa back under våren och tagit enorma kliv i sin utveckling som mittback. Hon har erbjudit en Linköping en stabilitet som de behövt med så mycket nytt längre fram i banan. Sen går det inte att komma ifrån hennas så omtalade vänsterfot på fasta situationer. Knepigt att ersätta.

Finns det någon genomgående trend att notera från sommarens värvningskarusell?

Att de europeiska storklubbarna hämtar spelare mitt i säsongen. I takt med att de europeiska ligorna växer sig starkare, och drar ifrån den svenska, så får såväl supportrar som lagen själva finna sig i att tappa spelare mitt i säsong på ett annat vis än förut. Kolla på Rosengård som tappar Ilestedt, Berglund och Lieke Martens som utsågs till EM:s bästa spelare. Jessica Samuelsson och Magdalena Ericsson lämnar Linköping är ett annat exempel på när topplag får finna sig i att delvis bygga nytt under pågående säsong och jag tror att det där kommer att bli ännu vanligare.


Herrallsvenskan

Vilka har haft det bästa transferfönstret?

Många! AIK har hämtat in flera riktigt bra spelare och en av allsvenskans absolut bästa i Chideku Obasi. Även MFF har förstärkt en redan bra trupp och så har Hammarby väldigt bra nyförvärv, även om jag tror att de kanske är lite mer på sikt än omedelbar succé. Häcken som får in både Mervan Celik och Mathias Renegie förstärker sitt lag.

Vilka hade kunnat önska sig ett bättre?

För stolta IFK Norrköping har ju det här transferfönstret renderat i en smärre kris. Duktiga spelare har sålts, Eliasson och Bärkroth är ett jättestort tapp, men framför allt har ju inte klubben kunnat locka till sig några etablerade nyförvärv, trots att man varit och budat har spelare valt bort Norrköping, till och med sådana men självklar koppling som Muamer Tankovic. Det där är förstås illavarslande.

Vilken tycker du är den enskild bästa värvningen som gjorts?

Malmö FF spänner ju musklerna när de hämtar in Carlos Strandberg och det dessutom på ett längre kontrakt. En ung, redan riktigt bra spelare som fortfarande har stor utveckling i sig. Vilket ju i sin tur kan ge rejäl ekonomisk avkastning i ett senare läge om han säljs vidare.

Och den tyngsta förlusten?

Kingsley Sarfo är den enskilt bästa spelaren som lämnar en allsvensk förening (visserligen för en annan), men jag tror att Sirius kommer att klara det ganska bra ändå. Haksabanovic och Pekalski. Johan Oremo har kommit in och gjort mål, men i längden kan det där bli ytterst kännbart.

Finns det någon genomgående trend att notera från sommarens värvningskarusell?

Många visserligen bra, men också sena värvningar. Det ställer stora krav på tränare att snabbt få in nyförvärv i spel och på spelarna att anpassa sig i sin nya miljö. Den egenskapen som tränare kan vara svår att utvärdera men blir allt viktigare i allsvenskan, just att ha en metod för att snabbt få in nyförvärv och jobba med i stora delar nytt manskap.