Usain Bolt: ”Fick overkligt mottagande idag”

7:19 min

Usain Bolt blev idag klar för kvällens stafettfinal, hans allra sista lopp på 100 meter. Hör Bengt Skötts reportage om Jamaicas förväntningar på sin hjälte.

Bolt beskrev stämningen på VM-arenan som overklig, trots att det bara var försöksheat när han gjorde sitt näst sista framträdande på hög nivå. 55 000 åskådare, en fullsatt arena, såg förmiddagspasset.

Han fick sedan frågan vilken trygghet han känner inför sina unga lagkamrater, som inte alls håller samma världsnivå som de kompisar som var med och vann OS-guld i Peking, London och Rio, och som också satte det gällande världsrekordet.

– Jag tror starkt på dem. Att de klev in och tog stafettplatserna visar på deras klass, sa Bolt efter semifinalen.

Förväntningarna är enorma inför kvällen. Hör reportaget och möt Elizabeth från Kingston, som skiner av glädje, bubblar av hyllningar till Bolt – och är iklädd en hatt prydd med fjädrar i Jamaicas färger.

Hör också fler supportrar som rest en lång väg och som bokade sina VM-biljetter så tidigt som förra året för att få plats på långsidan ovanför raksträckan där Usain Bolt ska göra sitt sista lopp.

Detta VM har ändå varit motigt för Jamaica, den romdoftande, karibiska ön som med Bolt som flaggskepp varit världsledande i tio år på sprintdistanser, på både dam- och herrsidan.

Men också med mängder av medaljer på damsidan, mest via Shelly Ann Fraser Price, som för bara någon dag sen blev mamma, och Veronica Campbell Brown.

Men vad hände här? Se dessa fakta, som visar Jamaicas placeringar i de individuella sprintfinalerna i VM i London.

100 m herrar:

3) Usain Bolt

4) Yohan Blake

USA tog guld och silver.

200 m herrar:

Ingen jamaican i final

USA femma och sexa. 

100 m damer:

5) Elaine Thompson

USA tog guld. 

200 m damer:

Ingen jamaicanska i final.

USA femma och sexa.

Finalerna på 4x100 meter springs sist i kvällens finalpass som Radiosporten direktsänder från 20.03 i P4.