Johan Dengg
Johan Dengg. Foto: Patric Ljunggren/SR

EM-kusken: ”Är egentligen allergisk mot hästar”

Johan Dengg: ”Red med gasmask”
1:50 min

Fyrspannskusken Johan Dengg har alltid umgåtts med hästar. Men för Radiosporten avslöjar han att han är allergisk mot de fyrbenta kamraterna.

– När jag var liten red jag med gasmask. Nu har det vuxit bort en del och blivit bättre och jag vet hur jag ska hantera det, man ska inte pilla så mycket i näsan när man har pillat på dem, säger Johan Dengg.

När Radiosporten träffar Johan Dengg är han i skånska Flyinge tillsammans med landslagskollegorna Axel Olin och Johan Persson för att finslipa tekniken inför EM. Då är det knappt två veckor kvar tills Dengg ska göra EM-debut inför hemmapubliken i Göteborg.

– Både Fredrik, jag och Axel har väldigt högra krav på oss själva. Men det är väldigt viktigt att inte glömma bort att njuta av stunden och ha kul, för då tror jag att man slappnar av och kan bidra med ännu mera, säger Johan Dengg.

46-åringen från Gnesta är uppväxt med hästar. Han har en syster som ridit OS i dressyr och småsystrar som tävlat i hoppning. Denggs intresse för fyrspann väcktes när han började som groom (medhjälpare) åt sin pappa.

– Min pappa har alltid älskat häst. Han började köra när han var 58 och då hakade jag på som groom. När han skulle sälja sina hästar så kände jag att jag måste få prova och så blixtkvalade jag till något SM. Så körde jag SM och tyckte att det var ganska kul, säger han.

Det låter som att du är rätt envis, med tanke på att du håller på med en sport som du till viss del är allergisk mot?

Man kommer ingenstans om man inte är lite envis. Envisheten är en dygd om man använder det med förstånd, det sa mormor i alla fall.

Fyrspannstävlingen inleds fredag 25 augusti och avgörs i tre moment, dressyr, maraton och precision.

Mer om Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".