Therese Johaug missar OS

2:45 min

Norska skidstjärnan Therese Johaug missar OS i Sydkorea 2018. Idrottens skiljedomstol Cas förlänger avstängningen till 18 månader.

Therese Johaug mottog beskedet under ett träningsläger i Seiser Alm i Italien.

– Jag är helt förstörd, jag hade en dröm om att få åka OS, men så blir det inte, det är en orättvis behandling, säger 29-åringen.

Cas dom innebär att tävlingssäsongen är över för den norska världsstjärnan, redan innan den börjat.

De tre Cas-domarna – Jeffrey G Benz, USA, Markus Manninen, Finland och Eren Romano F Subiotto, Storbritannien – beslutade att förlänga Antidoping Norge avstängning på 13 månader med fem månader.

Cas skriver i domen att Therese Joahug inte har varit tillräckligt aktsam, att hon använde salvan trots att förpackningen hade en tydlig dopningsvarning samt att det förbjudna ämnet fanns uppräknad i innehållsförteckningen. 

– Det här understryker ytterligare hur viktigt det blir för idrottsutövare hur viktigt det är att de har koll på vilka mediciner de använder, vad de äter, säger Åke Andrén-Sandberg vid Riksidrottsförbundets dopningskommission.

Förutom OS så missar Therese Johaug hela världscupsäsongen, avstängningen löper ut den 18 april, en månad efter världscupfinalen i Falun.

– Det blir VM i Seefeld som blir mitt nästa mål och dit är det 1,5 år. Det här är en chock. Drömmen har gått i kras, säger Therese Johaug.

Skidstjärnans landslagskollega Marit Björgen reagerar kraftigt på Cas beslut.

– Jag tycker att längden på avstängningen är djupt orättvis, säger hon till NTB och fortsätter:

– Jag är förtvivlad över att Therese måste betala ett så högt pris i ett ärende där hon är trodd på alla punkter. Detta visar att rättssäkerheten för oss utövare är väldigt sårbar. 


Bakgrund

Det var i slutet av augusti för ett år sedan som Therese Johaug brände läppen under ett träningsläger i Italien. Norske landslagsläkaren Fredrik Bendiksen köpte ut salvan Trofodermin som innehåller anabola steroiden clostebol.

Den 16 september 2016 testades Johaug positivt för dopning. Hon hade 13 nanogram per milliliter i blodet, vilket inte hade en prestationshöjande effekt. Dopningsbeskedet får hon av Antidopning Norge den 4 oktober och en dryg vecka senare avslöjas nyheten för en chockad idrottsvärld.

– Jag är helt förkrossad. Situationen är helt obeskrivlig, sade en gråtande Johaug på en omtalad presskonferens.

Läkaren Bendiksen tog på sig skulden då han sagt till Johaug att salvan inte innehöll något förbjudet medel. Men på förpackningen stod det tydligt att salvan var dopnings-klassad. Johaug ansågs ha ett eget ansvar och döms i februari av Norges Idrottsförbund till 13 månaders avstängning

Varken Johaug själv eller Antidopning Norge överklagar domen, men det gör Internationella skidförbundet Fis. De vill se ett strängare straff då straffskalan för dopningsbrott som inte skett i avsikt att öka prestationsförmågan är 12-24 månader. I början av sommaren håller skiljedomstolen Cas förhör med Johaug.

Tidslinje – Johaugs dopningsfall