Tredjeligaklubben Osnabrücks hemmastadion Bremer Brücke var fullsatt med stämning i hög allsvensk klass.
Tredjeligaklubben Osnabrücks hemmastadion Bremer Brücke var fullsatt med stämning i hög allsvensk klass. Foto: Radiosporten

Tyska fotbollscupen – där David kan slå Goliat

"Ett perfekt exempel på en pokalfest"
6:34 min

I går avslutades den första omgången i den tyska fotbollscupen som kommit att bli närmast mytomspunnen. Osnabrück i tredjedivisionen tog emot Bundesligaklubben Hamburg inför 14 000 hemmafans.

– Det är känslan av David mot Goliat, att den mindre ska slå ut den större, säger supportern Rafael Stock till Radiosporten.

Den första omgången i den tyska fotbollscupen, DFB-Pokal, spelas alltid helgen före starten av Bundesliga och är numera berömd i Tyskland. Då fylls mindre klubbars arenor med publik igen och alltid är det någon av de största klubbarna som får det riktigt jobbigt i den första omgången och hamnar i krisdebatt inför Bundesligastarten.

– Det är känslan av David mot Goliat, att den mindre ska slå ut den större. Och stämningen, att det är fullsatt igen, det är det som är det speciella, säger supportern Rafael Stock till Radiosporten.

Rafael Stock fanns på plats när hans Osnabrück, till vardags i tredjedivisionen, tog emot Bundesligaklubben Hamburg i lördags.

– Det är verkligen cupfest, pokalfest, i Osnabrück.

Och så lägger Rafael Stock till ett nyckelord i tysk fotboll – tradition.

– Detta är också en traditionsmatch, båda lagen är klubbar med tradition och Osnabrück har ju slagit ut Hamburg ur cupen två gånger tidigare.

Inför 14 000 hemmafans vann Osnabrück med 3–0 trots att laget fick en man utvisad.

– Klubbarna i tredjeligan kan också spela fotboll och när vi spelar halvhjärtat förlorar vi här, säger en besviken Hamburgtränare Marus Gisdol efteråt.

Rafael Stock var stolt efter matchen.

– Vi kämpade mer, pengar gör inga mål. Det här var ett perfekt exempel på en pokalfest, säger han.

Hör hela reportaget i ljudfilen ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".