Peter Reinebo och Jenny Rissveds,
Peter Reinebo och Jenny Rissveds, Foto: TT

Reinebo: ”Vi trodde att frågan var löst”

2:16 min

Reklamkonflikten som stoppar OS-guldmedaljören Jenny Rissveds från att tävla i VM var aktuell redan förra året inför OS i Rio.

– Vi trodde väl att den här frågan hade löst sig. Den var aktuell även inför förra året men då hittade man en kortsiktig lösning, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Bakgrunden till reklamstriden är att Svenska cykelförbundet stoppar landslagsåkarna från att åka till VM om de inte bär förbundets sponsrade hjälmar och glasögon. Cyklisterna vägrar, eftersom de är fast i sina personliga kontrakt.

En av cyklisterna som avstår VM på grund av konflikten är Jenny Rissveds som tog OS-guld i Rio förra året och som också är med i SOK:s topp- och talanggrupp.

– Det är väldigt olyckligt förstås. Ett VM är ett VM och ett mästerskap är viktigt i sig. Men det bygger också lärdomar för framtiden, säger Peter Reinebo som är verksamhetschef på SOK.

– Vi trodde väl att den här frågan hade löst sig. Den var aktuell även inför förra året men då hittade man en kortsiktig lösning som sen skulle följas av en längre lösning. Men det är uppenbarligen så att parterna inte nått fram till varandra och det är väldigt olyckligt. Jag hoppas att de kan göra det så att vi får den här frågan ur världen, både för förbundets skull men också för cyklisternas skull.

Har SOK fört någon typ av dialog med exempelvis det svenska cykelförbundet om det här?

– Vi gjorde det inför OS. Frågan var aktuell då också även om den aldrig hann bli het just därför att det är lite andra förutsättningar och regler under ett OS.

– Vi var en tredje part där och kunde hitta en bra lösning tillsammans då, inför förra året. I samband med det fick vi bilden av att man skulle lösa det här på längre sikt. Det är väldigt synd att man inte har kunnat göra det. Vid det här tillfället har vi inte haft några kontakter med förbundet.

Har ni någon ambition att fungera som någon tredje part nu eller anser ni att ni står utanför konflikten?

– Jag ser det nog som väldigt sent att blanda sig i detta nu. Och jag ser det också som att det svenska cykelförbundet i så fall får ställa den frågan, om de tror att vi kan hjälpa till på något vis. I så fall ska vi naturligtvis överväga det, men i dagsläget är det inte aktuellt.

Jenny Rissveds har själv kommenterat bråket på sociala medier.

”Jag känner mig utnyttjad. Vore det inte för människorna runt omkring mig som kämpar dag och natt för mina rättigheter hade jag varit allvarligt bekymrad för min framtid”, skriver hon på Instagram.

Mer om Cykel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".