Radiosportens expert Fredrik af Petersens.
Radiosportens expert Fredrik af Petersens. Foto: Radiosporten

Fredrik af Petersens: Såg fruktansvärt ut

12 min

Det har snart gått 40 år sen formel 1-stjärnan Ronnie Petersson miste livet. Radiosportens expert Fredrik af Petersens var på plats och refererade loppet.

– Det såg fruktansvärt ut och man hade sina misstankar om att nått allvarligt hänt, säger han i P1 Kultur.

Den 10 september 1978 kraschade Ronnie Peterson illa på Monza i Italien och dagen efter avled en av Sveriges genom tiderna främsta formel 1-förare. Radiosportens expert Fredrik af Petersens var på plats i Italien och kommenterade loppet.

– Det brann fruktansvärt. Men man tänkte inte så mycket på vad som hände för man hade ju ett uppdrag, att referera. Men när det lugnat ner sig och man började förstå vidden så började man tänka att det såg fruktansvärt ut. Och man hade sina misstankar att nått allvarligt hänt.

Fredrik af Petersens minns Ronnie Peterson som en blyg person.

– Jag kände honom väl och skulle säga att jag tillhörde hans allra innersta vänskapskrets, det kanske är att överdriva. Men vi umgicks mycket på banan men också privat. Ronnie var typiskt svensk, lite blyg. Men när man väl blivit accepterad är han personen som skulle ge dig den sista skjortan om du behövde.

I filmen om Ronnie Peterson, som hade biopremiär i dag, berör man också riskerna med formel 1 förr i tiden.

– Många tidningar skrev att det var vår tids gladiatorer med skillnaden att man inte dödade varandra men liemannen var alltid närvarande.

Mer om Formel 1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".