Sverige säkrade vidare avancemang i VM-kvalet.
Sverige säkrade vidare avancemang i VM-kvalet. Foto: Janerik Henriksson/TT

Sveriges basketherrar klara för VM-kval

Nicolas Spires: "Att det gick så lätt hade ingen trott"
2:34 min

Sveriges basketherrar har säkrat vidare avancemang i kvalet till VM 2019. Suveränt spel i de två första perioderna la grunden till segern med 93–70 mot Armenien.

– Vi ville stoppa dem i försvar så bra som möjligt och vi lyckas i första halvlek och sen är det bara att hålla ledningen, säger Nicolas Spires till Radiosporten.

Förutsättningarna för ett svenskt avancemang var seger med mins 14 poäng samt bosnisk vinst mot Slovakien. Bosnien vann precis som Sverige och därmed är man klart för huvudkvalet till VM.

Segersiffrorna blev hela 93–70 och Sverige kan därmed spela lördagens sista match mot Slovakien utan press.

– Vi har fortfarande en match kvar och sen i november får vi tänka på nästa steg, säger Nicolas Spires till Radiosporten.

Redan i halvtid hade Sverige skaffat sig en ledning med 56–32 och allra hetast var Thomas Massamba som både visade prov på stabilt försvarsspel och bra tempo offensivt. 32-åringen gjorde bland annat 6–1 efter ett snabbt uppspel och sänkte också en trea som gav 12–5 i den första perioden.

– Jag har aldrig sett någon spela så bra i 1-1-försvar som Massamba, han är grym, säger Spires.

Sverige hade imponerande 23–10 efter tio minuter och drygade ut ledningen ytterligare i den andra perioden. När Martin Pahlmblad snodde bollen och la i två enkla poäng hade Sverige gjort 6–2 på Armenien.

Men svenskarna var ett tag illa ute efter en svag inledning på den tredje perioden. Sverige hade problem att göra poäng framåt och Armenien var ett tag bara 16 poäng efter.

– Vi vet att de aldrig ger upp och att kommer de igång är de livsfarliga. Men vi lyckas stoppa dem ändå till slut. 

Efter lång poängtorka satte Viktor Gaddefors en viktig tvåa och gav Sverige 64–44. Det blev 15 poäng för Gaddefors men det var fler svenskar som satte avtryck. Nicholas Spires briljerade i försvaret och hade bland annat ett par klockrena blockar och Tobias Borg blev poängbäst med 16. 

– Vi ville komma ut med intensitet och kraft och stoppa dem i försvar så bra som möjligt och vi lyckas i första halvlek och sen är det bara att hålla ledningen, säger Spires.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".