Pär Mårts
Sveriges förre landslagstränare Pär Mårts slutar med ishockey. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Pär Mårts lägger av som tränare

En av Sveriges mest framgångsrika ishockeytränare avslutar karriären. 64-årige Pär Mårts berättar i en intervju med Aftonbladet att han pensionerar sig från tränaryrket.

– Man kan alltid önska att det blivit ännu fler medaljer, säger han till tidningen.

VM-guldet 2013 med Tre Kronor och SM-guldet 2004 med HV71 är de stora triumferna som huvudtränare.

– Jag har lagt skridskorna på hyllan, det är färdigt nu. Jag har ingen längtan efter att komma tillbaka. Egentligen tog jag beslutet redan förra säsongen när det inte blev någonting med Ryssland, men nu är det väl definitiv, säger Pär Mårts till Aftonbladet.

Falunfödde Pär Mårts inledde elitkarriären som spelare i allsvenska Vätterstad (nuvarande HV71) och spelade med AIK i dåvarande elitserien. Sedan mitten av 80-talet har han tränat i stället för att spela.

1994 var han assisterande förbundskapten för Tre Kronors OS-lag som vann guld i Lillehammer. 2004 ledde han Jönköpingsklubben HV71 till klubbens första SM-guld på 19 år.

Ett par säsonger senare inledde Mårts landslagskarriären som förbundskapten för flera yngre landslag innan han 2010 fick jobbet som Tre Kronors förbundskapten.

Förbundskaptenstiden, som avslutades efter fjolårets VM, blickar Mårts tillbaka på med blandade känslor.

–Det är ett häftigt jobb, väldigt utsatt och man är på toppen hela tiden. Det var häftigt att vara med på den resan, det är ändå det högsta man kan vara med om i Sverige. Man måste vara förberedd och klara av att ha många bollar i luften och så styr du inte över allt på samma sätt som en klubbtränare. Sedan kan man alltid önska att det blivit ännu fler medaljer och att ha vunnit lite mer hade inte suttit i vägen. Men det är enormt svårt att vinna och stå högst upp på pallen, säger Pär Mårts, som ska fortsätta arbeta med andra projekt.

Tre Kronors nuvarande förbundskapten Rikard Grönborg vann VM-guld i våras, i sin andra stora turnering på posten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".