Erik Skoglund går karriärens största match i Liverpool den 16 september.
Erik Skoglund går karriärens största match i Liverpool den 16 september. Foto: Maja Suslin/TT

Skoglund: ”Ingen match kan mäta sig med den här”

Erik Skoglund: "Ingen match kan mäta sig med den här"
5:26 min

Erik Skoglund har förberett sig i åtta månader på nästa stormatch i karriären. Nu är kvartsfinalen i den nystartade turneringen World Boxing Super Series bara dagar bort för den 26-årige boxaren.

– Ingen match kan mäta sig med den här, säger Skoglund till Radiosporten.

Svenska boxaren Erik Skoglund lämnade lätt tungvikt och gick ned till supermellanvikt i jakten på de stora titelmatcherna.

– Jag kände att jag kan gå både upp och ner men glappet är rätt orättvist fördelat. Steget är längre än steget ner så även om jag ligger på 86 kilo till vardags skulle det bli tufft, säger Erik Skoglund till Radiosporten.

Den nya viktklassen innebär en viktminskning från 79,4 kilo till 76,2 kilo vilket är målvikten i supermellanvikt.

– Många är lite snabbare, lite rörligare. Men det är tre kilo så det är marginellt, säger Skoglund.

Bytet av viktklass gav utdelning nästan omgående – den 16 september är 26-åringen en av åtta toppboxare i viktklassen att delta i den nystartade turneringen World Boxing Super Series. 

– Ingen match som kan mäta sig med den här.

I den första matchomgången, kvartsfinal, ställs Skoglund mot obesegrade britten Callum Smith som är rankad tvåa i turneringen.

– Han är duktig och enormt slagkraftig. Han är lång också, ännu längre än mig. Han är enorm och skulle platsa i cruiservikten om man tittar på räckvidden. Men han använder inte sin räckvidd egentligen utan han kommer gärna fram och går in på halvdistans och har en bra vänsterkrok som han brukar slå ner folk med.

– Jag skulle tro att vinnaren i vår match går hela vägen. Han är favorittippad att ta hem hela turneringen av spelbolagen och skrämmande nog brukar de har rätt men vi får se. Jag tror att jag kan störa honom ordentligt.

Och formen, är du i ditt livs bästa form? 

– Absolut. Det bådar gott men hade jag inte varit i mitt livs form hade jag varit illa ute.

En eventuell semifinal väntar i början av nästa år och finalen äger rum i maj 2018. Intressant med den nya turneringen är att alla världsmästarbälten som de tävlande har i bagaget står på spel och tillfaller slutsegraren. 

– Det är nog en större sporre för mig som står på utmanarsidan än för mästarna som kommer in och riskerar att tappa något till en ung hungrig utmanare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".