Distansritt.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT (Arkiv)

Svenskt EM-brons i distansritt – första på 24 år

På distans-EM i belgiska Bryssel kammade Sverige hem ett lagbrons i distansritt. Senaste medaljen från ett Europamästerskap? 24 år sedan.

– Äntligen, det här är verkligen skitkul, säger Sara Henriksson till Hippson.se.

Det var mer än tio år sedan ett svenskt lag lyckades få ett helt lag godkänt i mål under ett mästerskap i distansritt. För att hitta en EM-medalj behöver man backa ännu längre. Senast var 1993 i Southwell, Storbritannien, då Sverige tog dubbla silver.

Nu är väntan över. Under EM i Bryssel lyckades Sara Henriksson på Elopolda, Emma Svanäng på TS Coyote, Anneli Ohlén på Min Pontijack och Lena Eriksson på Willy Wonka, rida hem bronset.

– Jag är så glad över att de gick in och trodde på sig själva och sina hästar. Två av ryttarna är nya på den här nivån, ändå trodde de på att de hade kapaciteten att prestera på högsta nivå, säger landslagsledaren Léonard Liesens till ridsport.se.

Bästa svensk var Sara Henriksson på hästen Elopolda, som slutade på tionde plats individuellt.

– Äntligen, det här är verkligen skitkul. Det var nog inte så många som trodde på det, men de svenska hästarna är väldigt starka i det lugna tempot de har gått under ritten, säger Sara Henriksson som blev bästa svensk med sin tiondeplacering.

Spanien vann lagtävlingen medan det blev tysk seger individuellt genom Sabrina Arnold.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".