Anna Nordqvist är den bästa rankade spelaren i Europalaget.
Anna Nordqvist är den bästa rankade spelaren i Europalaget. Foto: Harry How

Nordqvist ut som trea i Solheim Cup

Tre gånger på raken har hon slagit Europas första slag - men inte i Des Moines. Anna Nordqvist får i stället spela tredje matchen i Solheim Cup.

– Man får inte vara för förutsägbar, säger kapten Annika Sörenstam.

Annika Sörenstam litade på statistiken när hon tog ut sina tolv spelare till Solheim Cup. När det sedan var det dags för att sätta ihop paren till tävlingens första bästboll valde kaptenen att lyssna på magkänslan.

Magen sade inte Anna Nordqvist.

Den ville att Melissa Reid och Charley Hull, båda från England, skulle ta hand om första matchen i mötet med USA.

30-åriga Nordqvist – som är den bästa rankade spelaren i Europalaget – hamnade först i tredje matchen, där hon tillsammans med Georgia Hall, England, ställs mot den amerikanska duon Paula Creamer och Austin Ernst.

– Man måste komma in där med några skruvar då och då. Sedan ville ”Mel” och Charlie. Det är som när hästar som bara står och trampar, då är det lika bra att låta dem springa, säger Sörenstam.

– Men hade jag bett henne (Nordqvist) så hade hon säkert gjort det, men nu hade vi planen att sätta henne lite senare. Det var lite magkänsla.

För Anna Nordqvist – som har slagit Europas första slag 2011, 2013 och 2015 – har ordningen ingen större betydelse.

Hon spelar där Sörenstam säger att hon ska spela.

– Jag vet att Annika har gjort mycket research och tänkt till mycket när det kommer till laget. Jag är glad för att få spela, och jag spelar där jag kan bidra, säger Nordqvist.

Något spel för debutanten Madelene Sagström blir det däremot inte.

Annika Sörenstam valde att satsa på ett rutinerat gäng och en debutant, och då bestämde hon sig för att låta 24-åringen vila från förmiddagens bästboll.

– Fyra måste sitta och jag ville bara ha en rookie. Det är speciellt att gå ut på morgonen, det är speciellt att spela foursome (bästboll). Jag känner att jag vill ha veteraner där, de som har varit med förr och på det sättet låta de andra spelarna vara med vid tee och känna på hur det är, så att de är förberedda på det som väntar, säger Sörenstam.

– Vi får se hur det blir på eftermiddagen.

Solheim Cup, som avgörs i Des Moines, Iowa, USA, inleds med bästboll och fyrboll på fredagen och på lördag för att sedan avslutas med tolv singelmatcher på söndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".