Maria Gretzer tror på Peder Fredricson.
Maria Gretzer tror på Peder Fredricson. Foto: TT

Maria Gretzer tror på svenska EM-medaljer: ”De har goda chanser”

Radiosportens expert Maria Gretzer ger hoppryttarna störst chans att ta medalj på hemma-EM i Göteborg.

De svenska hoppryttarna siktar på att ta den första svenska lagmedaljen i ett stort mästerskap sedan EM-bronset i danska Herning 2013. Och inför EM I Göteborg ser det lovande ut, menar Radiosportens expert Maria Gretzer.

– Peder Fredricson och Henrik von Eckermann har båda två goda medaljchanser i den individuella tävlingen och därmed har det svenska laget också goda medaljutsikter, säger hon.

Peder Fredricson är så klart ett stort affischnamn inför EM efter OS-silvret för ett år sedan. 

– Peder är en av de allra mest eleganta hoppryttarna och det ser ut som att han har lyckats helt och hållet i förberedelserna inför EM. All In har hoppat strålande i de senaste tävlingarna och Peder utstrålar självförtroende, säger Maria Gretzer.

Förutom Peder Fredricson och Henrik von Eckermann så ingår också Malin Baryard-Johnsson och Therese Nilshagen i det svenska hopplandslaget.

I dressyrtävlingen tror Maria Gretzer att Sverige kan få svårare att ta medalj.

– Sverige kom på femte plats i lagtävlingen i OS förra året och i den konkurrens detta EM bjuder finns det en viss chans att Sverige kan ta en lagmedalj. I den individuella dressyren räcker de blågula troligtvis inte till medalj, säger Maria Gretzer.

Det svenska dressyrlaget drabbades av ett stort avbräck i våras när rutinerade Tinne Vilhelmson Silfvéns stjärnhäst Don Auriello skadade sig. I EM rider Vilhelmson Silfvén valacken Paridon Magi.

– Tinne är så erfaren att hon kommer att vara väldigt värdefull för laget som jagar medalj. Tyvärr saknas Tinnes skadade förstahäst Don Auriello mycket, säger Gretzer.


Expert Maria Gretzer om de svenska medaljchanserna:

Paradressyr (Louise Etzner-Jacobsson/Zernard, Felicia Grimmenhag/Tarot E, Anita Johnsson/Dear Friend och Lena Malmström/Hotdream Que)

– Här finns det ganska goda svenska medaljmöjligheter. Bäst medaljchans har nog Louise Etzner-Jacobsson i par med Zernard, den duon vann ju dubbla paralympics-brons i Rio förra året.

Fyrspann (Fredrik Persson, Axel Ohlin och Johan Dengg)

– Fredrik är den mest framstående svenska fyrspannskusken, Johan och Axel kompletterar i lagtävlingen. De svenska deltagarna är bättre förberedda inför ett mästerskap än vad de varit på flera år; de har tränat hårt och målmedvetet med sikte på EM - men det vore ändå en stor överraskning i fall de skulle ta medalj.

Dressyr (Patrik Kittel/Delaunay, Therese Nilshagen/Dante Weltino, Tinne Vilhelmson Silfvén/Paradon Magi och Rose Mathisen/Zuidenwind)

– Sverige kom på femte plats i lagtävlingen i OS förra året - i den konkurrens detta EM bjuder finns det en viss chans att Sverige kan ta en lagmedalj. I den individuella dressyren räcker de blågula troligtvis inte till medalj.

Hoppning (Peder Fredricson/All In, Henrik von Eckermann/Mary Lou, Malin Baryard-Johnsson/Cue Channa, Douglas Lindelöw/Zacramento) 

– Peder Fredricsson och Henrik von Eckermann har båda två goda medaljchanser i den individuella tävlingen och därmed har det svenska laget också goda medaljutsikter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".