Therese Johaug.
1 av 2
Therese Johaug. Foto: TT.
Therese Johaug.
2 av 2
Therese Johaug under pressträffen då hennes positiva dopningsprov offentliggjordes. Foto: Larsen, Håkon Mosvold/TT.

I dag kommer domen mot Therese Johaug

I dag får norska skidstjärnan Therese Johaug sin dom. Förlängs avstängningen på 13 månader riskerar hon att missa OS.

Therese Johaug har varit avstängd för dopning sedan 18 oktober 2016. Den gällande domen från Norges Idrottsförbund är på 13 månader, vilket gör att hon kan tävla igen i november. Men Internationella skidförbundet, Fis, tyckte domen var för mild och överklagade till Idrottens skiljedomstol, Cas. Det är den domen som kommer idag och som avgör Johaugs medverkan i OS. OS i Sydkorea avgörs i februari 2018. 

Det var i slutet av augusti för ett år sedan som Therese Johaug brände läppen under ett träningsläger i Italien. Norske landslagsläkaren Fredrik Bendiksen köpte ut salvan Trofodermin som innehåller anabola steroiden clostebol.

Den 16 september 2016 testades Johaug positivt för dopning. Hon hade 13 nanogram per milliliter i blodet, vilket inte hade en prestationshöjande effekt. Dopningsbeskedet får hon av Antidopning Norge den 4 oktober och en dryg vecka senare avslöjas nyheten för en chockad idrottsvärld.

– Jag är helt förkrossad. Situationen är helt obeskrivlig, sade en gråtande Johaug på en omtalad presskonferens.

Läkaren Bendiksen tog på sig skulden då han sagt till Johaug att salvan inte innehöll något förbjudet medel. Men på förpackningen stod det tydligt att salvan var dopnings-klassad. Johaug ansågs ha ett eget ansvar och dömdes i februari av Norges Idrottsförbund till 13 månaders avstängning

Varken Johaug själv eller Antidopning Norge överklagade domen, men det gjorde Internationella skidförbundet Fis. De vill se ett strängare straff då straffskalan för dopningsbrott som inte skett i avsikt att öka prestationsförmågan är 12-24 månader. I början av sommaren höll skiljedomstolen Cas förhör med Johaug.

Domen skulle ha kommit förra veckan, men sköts upp till tisdag den 22:a augusti. Enligt NRK meddelar Cas i ett pressmeddelande att domen kommer klockan 11.45. En kvart efter har Johaug kallat till presskonferens i Seiser Alm.

Tidslinje – Johaugs dopningsfall

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".