EM-kval 1987 mot Portugal. Mats Magnusson. Foto: Lars Hedberg / TT
EM-kval 1987 mot Portugal. Mats Magnusson. Foto: Lars Hedberg / TT

Mats Magnusson: ”Det kändes som jag var i helvetet”

12 min

Mats ”Masse” Magnusson var en av Europas bästa målskyttar i slutet av 80-talet i portugisiska Benfica. Men han gick från att ha varit firad stjärna till att bli hemlös med hemska alkoholproblem.

– Det kändes som jag var i helvetet, säger Magnusson i Studio Ett.

Tillsammans med författaren Marcus Birro har Mats Magnusson nu skrivit en bok om sitt liv, som är en berättelse om enorma framgångar och lika enorma motgångar.

– Det har varit en fantastisk resa att göra den här boken och möta alla människor som jag ljugit för, säger Magnusson i Studio Ett.

Efter sin framgångsrika fotbollskarriär blev Mats Magnusson alkoholmissbrukare. Han fick även skulder och kunder inte betala sitt boende i Helsingborg och vräktes.  

– Det kändes som jag var i helvetet. Jag var uteliggare och hade inget hem. Jag har promenerat mycket. När jag såg folk som kände igen mig och ville prata med mig så flydde jag, berättar Mats Magnusson.

Ett stort nätverk av vänner och bekanta försökte under många år hjälpa Mats Magnusson på rätt kurs igen.

– Men jag förnekade hela tiden som man gör när man är beroende.

En tidigare fotbollsspelare och nära vän, Håkan Lindman, försökte få Magnusson att komma ur sitt alkoholmissbruk. Till slut ordnade han ett möte som skulle ändra Mats Magnussons öde.

– Det hängde på en vecka. Hade jag inte åkt just den dagen till Malmö för att träffa Erling Pålsson så hade jag nog inte suttit här idag. Då hade jag nog legat begravd på Råå kyrkogård, säger Magnusson.

Han kom in på ett program som hjälpt honom att komma ur sitt missbruk.

– Skammen är den som man har svårast att behandla när man varit på den här kursen, som räddat mitt liv. Skammen har varit den som varit svårast att komma över.

Nu har han varit nykter i sju år och börjat ett nytt liv.

– Jag har spelat två Champions League-finaler och vunnit skytteligan, Men idag har jag fattat att det är ingenting mot den segern att jag sitter här och pratar med er, säger Magnusson i Studio Ett.

Och han har en dröm att fotbollen återigen ska bli en central del i hans liv.

– Min dröm, som kanske kan bli sann. Jag tror det finns en möjlighet nästa år att flytta tillbaka till Portugal och få en plats i Benficas organisation. Det är min dröm och jag kommer göra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".