Daniel Ståhl ler åt SM-guldet
Daniel Ståhl ler åt sitt SM-guld Foto: Emil Langvad/TT

Affischnamnet Ståhl laddade om för SM-guld

Daniel Ståhl: "En bra dag, helt enkelt"
0:54 min

Det stora affischnamnet levererade.

Daniel Ståhl, 24, kastade enkelt hem SM-guldet i diskus med världsresultatet 67,80 meter.

– Det har varit svårt att ladda om efter det där snygga VM-silvret jag gjorde, säger "Ståhlmannen".

VM-silver i London, svenskt rekord och två Diamond League-vinster. Diskuskastaren Daniel Ståhl, 24, är det stora affischnamnet under SM-tävlingarna i Helsingborg. Och bjässen från Järfälla har varit påpassad av fans under tävlingarna på Hedens idrottsplats.
– Det är bara kul, säger Ståhl om intresset efter att han säkrat SM-guldet.

Spårvägenkastaren hade serien 58,33-66,99-65,23-67,80 i sina fyra godkända kast. Det längsta på 67,80 meter kom i den femte och näst sista kastomgången.

I somras slog han Ricky Bruchs 33 år gamla svenska rekord med ett kast på 71,29 meter. I början av augusti tog sedan Ståhl VM-silver när han kastade 69,19 meter på Olympiastadion i London. Efter VM-medaljen - som var Sveriges första genom tiderna i en kastgren - tog Ståhl två dagar helt ledigt.

Ståhl har varit dominant i diskusvärlden denna säsong. Hans svenska rekord är världsårsbästa och han har sju av de elva längsta kasten i år, alla över 68 meter. Nu väntar två stora tävlingar innan säsongen är över. Först Diamond League-finalen i Bryssel nästa fredag och sedan Finnkampen (2-3 september) den efterföljande söndagen i Stockholm.
– Jag ska ge allt för Bryssel och Finnkampen nu. Så får vi se hur långt det blir.

Ståhl har varit dominant på vägen till Belgien och vunnit två av fyra DL-galor. I de övriga två tävlingarna slutade han tvåa respektive trea. I fjol vann han just Diamond League-tävlingen i Bryssel.

Nytt för i år är att resultaten nollställs inför DL-finalen. Alla åtta finalkastare har chans att ta hem slutsegern och prischecken på drygt 400 000 kronor (50 000 dollar). Ståhl själv har beskrivit det som friidrottens Champions League.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".