Henrik von Eckermann
Henrik von Eckermann. Foto: Pontus Lundahl/TT

Peder Fredricson ordnade silver för Sverige i laghoppningen

REFERAT: Peder Fredricson och All In rider hem silvret
0:55 min

Peder Fredricson och All In levererade när pressen var som störst. – Jag var aldrig orolig, säger Fredricson.

Peder Fredricson och All In ordnade svenskt silver i lag, och de leder inför finalen i den individuella tävlingen.

– Jag fick de förberedelser jag ville. Jag visste att jag behövde fajtas lite extra på vissa ställen och vi gjorde det bra. Jag var aldrig orolig, säger Peder Fredricson till Radiosporten.

– Det var en underbar känsla att ta silvret och att leda i den individuella tävlingen är oerhört motiverande, säger Fredricson till Radiosporten. 

Hade duon fällt ett enda hinder så hade Sverige hamnat utanför medaljplats. Hade duon fått tidsstraff hade det blivit brons. De undvek både och.

– Det är en obeskrivlig känsla här just nu. Ingen har gått hem från nya Ullevi trots att klockan är 23.30. Det är en häftig stämning, sa Radiosportens ridsportexpert Maria Gretzer när medaljerna delades ut.

Det irländska laget som vann var bara tre man starkt. Det innebar att även de fick rida med kniven mot strupen (Sverige hade fyra tävlande, där den sämstas resultat gick att stryka, någon sådan möjlighet hade inte Irland). Alla tre irländare red då felfritt.

Sverige var i guldläge tidigt i tävlingen. Ett guld i laghoppningen har inte varit i svensk ägo sedan OS i Paris 1926. 93 års väntan kunde vara över och när von Eckermann startade kvällen så kändes det realistiskt (framförallt med gårdagens fina resultat i ryggen).

Henrik von Eckermann drog ner ett stort jubel när han red in på banan inför närmare 20 000 åskådare på Ullevi.

von Eckermann och Mary Lou klarade alla hinder, men red lite för långsamt och drog på sig ett tidsfel.

Men det var inte tidsfelet som gjorde att gulddrömmen försvann.

Utan anledningarna till det var två: Först gick det illa för Malin Baryard-Johnsson och Cue Channa. Ekipaget rev ett hinder i den första kombinationen och därefter följde flera rivningar. Till slut valde Baryard-Johnsson att avbryta. 

– Det är djur och allt kan hända, det är svårt att veta hur de ska reagera, sa von Eckermann om det.

Baryards resultat gick att räkna bort men då när även Douglas Lindelöw hade en mardrömskväll så var guldet borta. Lindelöw och Zacramento drog på sig två rivningar och fick dessutom ett tidsfel. Då såg det ut som att Sverige inte ens skulle nå till medalj.

Med det på hand så gav silvret en enorm glädje, men 93 års guldväntan kommer bli ännu längre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".