badou jack i vegas
1 av 3
Foto: CHRISTIAN PETERSEN
badou jack vinner
2 av 3
Badou Jack vinner Foto: Ethan Miller
Foto: TT
3 av 3
Foto: TT

Badou Jack världsmästare igen – Mayweather vann mot McGregor

Radiosportens reportage från boxningsgalan
6:43 min

Badou Jack är världsmästare igen. Han tog hem WBA-titeln i lätt tungvik med knockout i matchen mot walesiske Nathan Cleverly. Floyd Mayweather vann den uppmärksammade storfajten i Las Vegas mot Conor McGregor på teknisk knockout i den tionde ronden.

– Det känns underbart, vi har tränat stenhårt. Det här viktklassbytet har gjort mig starkare, säger Badou Jack till Radiosporten.

Lyssna på Annika Greder Duncans reportage från galan i ljudklippet

Badou Jack tog hem WBA-titeln i lätt tungvik med knockout i matchen mot Nathan Cleverly.

Domaren avbröt matchen i femte ronden av tolv.

I och med vinsten är Badou Jack den förste svensk som har blivit världsmästare i två olika viktklasser.

Han började första ronden aktivt och fick in slag på slag tidigt i matchen. Den något längre regerande mästaren Nathan Cleverly boxades snarare defensivt, och tillbringade stora delar av femte ronden med att försvara sig, uppträngd mot repet.

Jack, 33, har gått sex proffsmatcher i lätt tungvikt tidigare, och vunnit samtliga.

Som proffs har han 21 segrar varav 12 på knockout, två oavgjorda matcher och en förlust.

Badou Jack är uppväxt i Stockholm men bor i Las Vegas sedan många år.

Jacks segermatch följdes av det haussade mötet mellan Floyd Mayweather Jr och MMA-stjärnan Conor McGregor i samma arena.

Fans av boxning och fans av MMA har under flera år diskuterat vilken idrottare som egentligen är störst, bäst och vackrast, på ungefär samma sätt som fans av superhjältar argumenterar för vem som skulle vinna i en kamp mellan Hulken och Spindelmannen.

Nu har de fått ett svar.

Boxningsnovisen Conor McGregor var den som dikterade tempot och inledde de första fyra ronderna klart offensivast.

Den 29-årige irländaren, som gick sin första boxningsmatch i karriären, var offensiv och fick in en hel del slag. 40-årige Mayweather, som i och med segern tog en historisk 50:e triumf, växte dock in i matchen och sade efteråt att den defensiva starten var en medveten taktik:

– Vår plan var att låta honom köra sig trött, sade han i segerintervjun.

Mayweathers taktik fungerade och amerikanen tog över fajten mer och mer. I den nionde ronden blev det uppenbart att McGregor hade svårt att försvara sig.

I den tionde kom avgörandet då Mayweather fick in ett par tunga träffar och McGregor stapplat runt i ringen utan att försvara sig. Domaren bröt kort därefter och Mayweather kunde fira efter seger på teknisk knockout.

Någon returmatch blir det nu inte fråga om, i alla fall inte om man ska tro Floyd Mayweathers svar i intervjun direkt efter matchen:

– Det här var min sista fajt. Jag valde rätt danspartner, Conor McGregor du var en värdig motståndare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".