Petter menning
Petter Menning. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Menning om sorgen: Begravdes förra veckan

Petter Menning: "Det har varit väldigt tufft"
7:37 min

Svenska kanotstjärnan Petter Menning blev sjua i VM-finalen på K1 200 meter. Efteråt berättade han för Radiosporten om den stora sorg han varit med om.

– Att jag är i finalen idag är egentligen ganska stort för mig, förra veckan så begravde vi min mamma, säger Menning.

Petter Mennings mamma gick bort kort före VM efter en längre tids sjukdom.

– Hon har varit sjuk i två års tid. Det har varit väldigt tufft. Tajmningen har varit minst sagt jobbig. Inför OS förra året kraschade hon, det var en vecka innan jag skulle starta där.

Mammans cancersjukdom påverkade Menning under OS, där han på förhand gick in som en av Sveriges stora medaljfavoriter.

– Det var tungt. Jag ville mer men kunde inte vara där i huvudet och då är man borta, sade Menning till Radiosporten för ett år sen efter OS.

Kort före årets VM i Tjeckien gick hans mamma bort.

– Vi begravde henne en vecka innan VM och jag har försökt fokusera på det här och vara i nuet, men det är lättare sagt än gjort. 

Petter Menning, som har flera VM-medaljer på sprintdistansen 200 meter, fick nu nöja sig med en sjunde plats.

– Det jag känner nu är en tomhet på ett sätt, över allting. Samtidigt som jag egentligen är ganska stolt över mig själv, över att vara i VM-final mot tuffaste motstånd under de här omständigheterna.

Det här är inte första gången som Petter Menning drabbats av stor familjesorg. 2013 gick hans pappa bort. Då blev det guld både på EM och VM.

– Det kan vara lätt att dra paralleller dit. Men de här två situationerna är olika. Pappa var alkoholist och två år innan 2013 hade jag ställt ett ultimatum till honom. Om han inte slutade dricka skulle han inte höra av sig till mig. Han valde då att inte sluta dricka ända tills han dog. Så jag betämde mig för vad jag ville och han bestämde sig för vad han ville, säger Menning.

– I det här fallet med mamma blev det som en chock att hon hade hjärncancer. Det har slitit på ett annat sätt. Det här har tagit hårt under två års tid. 

Han säger att det som fått honom att ändå orka fortsätta träna är att han förra hösten blev pappa till en dotter.

– Ska bli skönt att komma hem till min fru och min dotter. Det är de som gjort att jag överhuvudtaget är här nu och kan köra, annars hade jag inte suttit här nu.

Mer om Kanot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".