Karin Torneklint bekymrad över svenska skador.
Karin Torneklint bekymrad över svenska skador. Foto: TT.

Torneklint bekymrad över rekord-svenskarnas skador

Karin Torneklint: ”Finns många saker vi måste fundera på”
4:15 min

Skadelistan är lång inför Finnkampen. Förbundskaptenen Karin Torneklint tror att förklaringen kan ligga i träningsmängden.

Den här svenska friidrottssommaren började ju så bra. Men under SM i Helsingborg var det inte mycket kvar av den svenska framgångsvågen. Flera av de som presterade bra i början av säsongen är nu skadade.

I helgen väntar Finnkampen för ett landslag som tappat stora delar av sin spets. Enligt årsbästastatistiken ska Sverige vinna dubbelt i helgen, men skadelistan är lång och problematisk för den svenska förbundskaptenen Karin Torneklint.

– På pappret ser det ju ut som att vi ska ta hem två ganska lätta segrar, men livet är inte så enkelt med tanke på att vi har en del skador, säger Karin Torneklint till Radiosporten.

Bland namnen på den svenska skadelistan finns 800-metersstjärnan Lovisa Lindh och långdistanslöparen Sara Lahti, de två sprang på svenska rekordtider tidigare den här sommaren. Lovisa Lindh utmanade världseliten i flera Diamond league-galor men tvingades avstå VM. Sara Lahti startade i London, men avbröt 10 000-metersloppet med en skada.

Skadad är också VM-semifinalisten Kalle Berglund, som sprang på nytt svenskt rekord på 1500 meter inomhus i vintras och som varit nära rekordet under sommaren. Hans medeldistanskollega Johan Rogestedt är också skadad efter att ha noterat svenskt rekord på en mile under inomhussäsongen.

– Vi har haft extremt många svenska rekord på medel- och långdistans, men sen har många av dem också fått skadebekymmer. Vad kan vi lära av det? Är det så att vi måste våga vila mer efter att man presterat på en ny nivå? Att man vågar backa något träningsmässigt. Man kanske ligger kvar på samma nivå, men det kanske man inte tål då. Det måste vi fundera på, säger Karin Torneklint och fortsätter:

Det är för många av dem som slagit svenska rekord som fått skadebekymmer.

Det är en självkritisk Karin Torneklint som blickar tillbaka på VM i London. Nu menar hon att det fanns flera svenska friidrottare som borde ha stoppats från att tävla på VM.

– Vi borde kanske tagit beslutet tidigare att man inte ska komma till VM, att vi är lite realistiska och säger att det inte är hälsosamt, att vi vågar bryta tidigare. Det tror jag alla tjänar på, om vi jobbar tillsammans på ett annat sätt. Det måste vi absolut lära oss.

Karin Torneklint nämner inga namn, men det var ett antal svenskar som kom till mästerskapet med skadeproblem. Sara Lahti var inte ensam om att bryta. Emil Blomberg avbröt försöksloppet på 3000 meter hinder när det gjorde för ont i den hälsena som han haft problem med under stora delar av sommaren.

Även Charlotta Fougberg sprang hinderförsök på VM efter en sommar av skadeproblem, och lämnade arenan i tårar. Tiokamparen Fredrik Samuelsson avbröt sin tävling med en skada som han kände till på förhand.

– Medicinskt måste vi kolla ännu mer på att det inte är någon som går sönder under mästerskapet, det är bara negativt för individen och oss som trupp, säger Karin Torneklint.

VM i friidrott slutade med en medalj för Sverige, och målet om tio finalplatser blev inte verklighet. Förbundskaptenen hade velat se mer av det svenska landslaget.

– Analysen är att de som trupp gjorde det som förväntades. Men jag kände att det fanns så mycket mer i truppen som jag hade velat få ut där. Under Inomhus-EM gick vi mycket mer över vad man statistiskt hade kunnat förvänta sig och det är det som är målet med alla mästerskap. Så jag hade velat haft fler i final och att de hade lyckats ännu bättre, säger Karin Torneklint.

Radiosporten sänder Finnkampen på lördag och söndag.

Mer om Friidrotts-EM

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".