Lisa Dahlkvist

Banusic tillbaka i landslaget – Schelin och Dahlkvist saknas

Lisa Dahlkvist: "Jag ser mig själv som en landslagsspelare"
0:56 min

Marija Banusic är tillbaka i det svenska landslaget. Hon är uttagen i förbundskapten Peter Gerhardsson trupp till VM-kvalmatchen mot Kroatien. Däremot saknas Lotta Schelin och Lisa Dahlkvist.

Lisa Dahlkvist, med 134 A-landskamper, blev straffhjälte under OS i Rio förra året då Sverige tog silver. Men nu är hon petad ur Peter Gerhardssons första landslagstrupp. 

– Såklart jag är besviken, säger Lisa Dahlkvist och berättar att Gerhardsson ringt henne och kortfattat meddelat att hon inte skulle bli uttagen.

– Jag ser mig själv som en landslagsspelare och hade räknat med att få chansen att komma med på det här lägret. Jag är förvånad, säger Lisa Dahlkvist till P4 Örebro

Ett nygammalt ansikte är däremot tillbaka i truppen: Marija Banusic har spelat fyra A-landskamper för Sverige, den senaste under våren 2015. 21-åringen petades dock från EM-truppen och skälet var enligt landslagsledningen, att anfallaren inte vill acceptera kravet att kunna spela på andra positioner i landslaget.

Men nu är hon tillbaka i blågult och uttagen i Peter Gerhardssons första trupp som förbundskapten, till VM-kvalmatchen mot Kroatien den 19 september.

En annan som är "tillbaka" är Nathalie Björn.

– Hon är en otrolig talang som varit med väldigt länge trots att hon är ung. Jag är jättesugen på att se henne, säger Radiosportens fotbollsexpert Johanna Frisk om Björn, som är en av de nio nya spelarna. 

Sveriges genom tiderna bästa målskytt, Lotta Schelin, är inte uttagen på grund av sin fysiska status. Hon har haft problem med sin skadade nacke.

– Jag har pratat med Schelin och hon kommer inte vara hundraprocentig. Det är mitt beslut. Jag hoppas att hon är hundra procent till nästa landslagssamling, säger Gerhardsson på presskonferensen.

Inte heller Olivia Schough finns med i truppen. 

– Just nu har vi fyra bättre alternativ på innermittfältet, säger Gerhardsson om varför Schough och Dahlkvist saknas i truppen. 


Truppen:

Målvakter:
Hilda Carlén, Piteå
Hedvig Lindahl, Chelsea
Zecira Musovic, Rosengård

Försvarare:
Nilla Fischer, Wolfsburg
Amanda Ilestedt, Potsdam
Linda Sembrant, Montpellier
Magdalena Eriksson, Chelsea
Jessica Samuelsson, Arsenal
Jonna Andersson, Linköping
Mia Carlsson, Kristianstads DFF
Nathalie Björn, Eskilstuna

Mittfältare/anfallare:
Caroline Seger, Rosengård
Petra Andersson, Eskilstuna
Hanna Folkesson, Rosengård
Kosovare Asllani, Linköping
Stina Blackstenius, Montpellier
Mimmi Larsson, Eskilstuna
Julia Spetsmark, Kif Örebro
Lina Hurtig, Linköping
Marija Banusic, Linköping
Fridolina Rolfö, FC Bayern München
Tove Almqvist, Linköping
Johanna Rytting Kaneryd, Djurgården

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".