Åke Andrén Sandberg
Åke Andrén Sandberg och Therese Johaug Foto: Ruud, Vidar

Dopningsexperten: "Alla har alltid en förklaring"

Åke Andrén Sandberg: "Johaug har fått en korrekt dom"
5:03 min

 Therese Johaugs dopningsdom var korrekt, men regelverket är fyrkantigt, säger experten Åke Andrén Sundberg.

– Alla har alltid en förklaring. Ingen erkänner att de dopat sig. Då måste vi följa reglerna.

Åke Andrén Sandberg har suttit i Riksidrottsförbundets dopningskommission i 14 år och är nu ordförande. Han lägger ner flera timmar varje dag på att förstå sig på alla möjliga frågor om dopning. Han säger att Therese Johaugs avstängning är korrekt, men att regelverket är för fyrkantigt.

– Vi behandlar all dopning inom samma mall och det är inte rimligt. Det finns dels att man bryter reglerna, som Johaug gjorde, men sen finns det när man aktivt bryter reglerna och dopar sig medvetet, säger Andrén Sundberg.

– Johaug säger att hon tog läppsalvan, vilket jag tror på, men samtidigt kan vi inte veta att det var så det gick till. Hon hade fått samma resultat vid det tillfället om hon fyra månader tidigare tagit en dos av anabola steroider, säger Andrén Sundberg, som tror att tillvägagångssätten kring att dopa sig kommer förändras framöver. 

Framtidens dopning blir betydligt mer sofistikerad och inriktad på specifika gener än dagens ganska grova metoder med anabola steroider, bloddopning och amfetamin, tror Andrén Sundberg.

– I framtiden kan det bli svårt att avgöra vad som är dopning och vad som inte är. För 400 år sedan kanske man hade sagt att ett par glasögon var dopning, så tiderna ändras. Framtidens dopning kan bli mycket mer vetenskapligt baserad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".