Ada Hegerberg.
Ada Hegerberg. Foto: TT.

Hegerberg tar paus från landslaget: ”Väl övervägt”

Norge åkte hem från sommarens fotbolls-EM med noll poäng och noll gjorda mål. Nu tar lagets stjärna Ada Hegerberg en paus från landslaget.

”Beslutet är inte bara en konsekvens av EM", skriver Hegerberg i ett pressmeddelande.

Ada Hegerberg blev utsedd till Europas bästa spelare 2016. Hon var med i Norges EM-trupp som i somras fick lämna mästerskapet redan efter gruppspelet.

Nu har 22-åringen bestämt sig för att ta en paus från landslaget på obestämd tid. Hon vill istället fokusera på klubblaget Lyon.

”Beslutet att ta en paus från landslaget har varit svårt, men är väl övervägt. Beslutet är inte bara en konsekvens av årets EM. Det är baserat på mina upplevelser under en lång tid. Jag vill framöver lägga all min energi på Lyon”, skriver Hegerberg i ett pressmeddelande till norska nyhetsbyrån NTB.

Norskan riktar även kritik mot den norska landslagsledningen.

”Om landslaget ska uppnå de målsättningar och resultat som landslagsledningen har satt upp så krävs det enligt min uppfattning förbättringar inom flera områden, både i planeringsarbetet, i genomförandefasen och i uppföljningen. Dessutom finns det mycket att jobba på när det kommer till kommunikation och dialog”.

Hegerberg skriver vidare att landslagsledningen känner till hennes åsikter men understryker att förbundskapten Martin Sjögren inte är anledningen till hennes paus.

Sjögren kommenterar Hegerbergs beslut i ett pressmeddelande.

– Det kom som en blixt från klar himmel. Jag beklagar att hon vill ta en paus från landslaget. Ada är en viktig spelare för oss, och vi hade naturligtvis förväntat oss att en spelare av hennes kaliber skulle visa vägen för att revanschera den svaga EM-insatsen, säger han i ett pressmeddelande.

I mitten av september inleder Norge kvalspelet till VM i Frankrike 2019 med matcher mot Nordirland och Slovakien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".