Blåvita supportrar protesterar mot Eskilstuna.
Så här såg det ut när IFK Göteborg mötte Eskilstuna i april. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Efter bråken i våras – nu bojkottar IFK Göteborgs supporterklubb Änglarna bortamatchen mot AFC Eskilstuna

I våras blev det stökigt när IFK Göteborg tog emot AFC Eskilstuna.
Och de blåvita supportrarna fortsätter att visa sitt missnöje mot nykomlingen.
Nu väljer supporterklubben Änglarna att inte åka till bortamatchen.
”Bortastödet får stå tillbaka för saker som är viktigare på lång sikt”, skriver de på sin hemsida.

När IFK Göteborg i april tog emot AFC Eskilstuna så visade hemmasupportrarna med flera banderoller på läktarna sitt tydliga missnöje med den allsvenska nykomlingen.

"AFC - den sanna faran för vår sport. Ta inte den moderna fotbollen på import” och "Skicka bussryssen och hans fakelag till ett sibiriskt Gulag", gick det bland annat att läsa, vilket fick IFK Göteborgs sportchef Mats Gren att reagera kraftfullt:

– Det är givetvis så att vi kraftigt tar avstånd från delar av det som ropades under matchen, sade han.

Även utanför arenan var det oroligt. Nio Eskilstuna-supportrar, varav sju var under 18 år, attackerades av Göteborg-supportrar.

– En av dem skrek fula ord och hotade oss. Sen försökte han rycka upp dörrarna, men eftersom de var låsta började han istället sparka på bilen. Det blev bucklor, berättade Gustav Oskarsson i AFC:s supporterklubb, till P4 Sörmland.

Lika oroligt kanske det inte blir den 25 september, då returmatchen spelas i Eskilstuna. Supporterklubben Änglarna har nämligen bestämt sig för att bojkotta matchen.

"Det finns tillfällen då bortastödet får stå tillbaka för saker som är viktigare på lång sikt. Vi kan inte medverka till att göra AFC till en förening bland andra föreningar och vi kan inte stötta dem ekonomiskt", skriver de på sin hemsida, och fortsätter:

"AFC Eskilstuna är en klubb som genom mycket tveksamma metoder har jobbat sig uppåt i seriesystemet. Man har tagit över andra klubbars platser i seriesystemet och bytt ort istället för att spela sig till nuvarande position".

De kritiserar även föreningens uppbyggnad och nuvarande regler för medlemmar:

"1000 kronor kostar det för en vuxen, dubbelt så mycket som det näst dyraste medlemskapet i allsvenskan, 650 kronor dyrare än ett medlemskap i IFK Göteborg", skriver de, och läggs sedan till:

"Man gör helt enkelt sitt allra bästa för att kringgå föreningsdemokratin och 51%-regeln".

Relaterat

Mer om Allsvenskan - herr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".