Henriksson tabell.
Richard Henrikssons analys inför VM-kvalmatchen mot Bulgarien. Foto: TT och SR

Henriksson: ”Speciellt läge för Sverige”

Henriksson: "Speciellt läge för Sverige"
1:05 min

Efter segern mot Frankrike är det plötsligt Sverige som har greppet i VM-kvalgruppen. Ett annorlunda läge som kan öka pressen, enligt expert Richard Henriksson.

– Det är ett speciellt läge för svenska laget just att man toppar gruppen och har en rejäl chans att gå till VM. Men då måste man hålla Frankrike bakom sig och då ska man ta tre poäng i en sån här match, säger Henriksson inför Sveriges VM-kvalmatch mot Bulgarien.

Sverige har sju raka segrar mot Bulgarien och målskillnaden 20-0 på dessa matcher. Senast i gruppspelet blev det seger med 3-0 på hemmaplan. Men Henriksson tror att Bulgarien blir en tuff nöt att knäcka på bortaplan.

– Nyckeln för Sverige är att ha tålamod. Det gäller att inte stressa igång något från början. Det tror jag Bulgarien kommer göra, dels för att deras taktik fungerat bra på hemmaplan och dels för att de är piskade att ta tre poäng här.

Henriksson tycker att Sverige ska gå in för att hålla 0-0 i första halvlek för att sen skruva upp tempot i den andra.

– Det bulgariska laget är sammansatt så att de orkar med sin taktik i 50-60 minuter i högt tempo. Efter det blir de ganska utspridda. Kan Sverige ta det försiktigt att ha kontroll i första halvleken och sen öka i andra så är det en smart taktik.

Lyssna på matchen direkt i Sportextra i P4 klockan 20.45.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".