Rosengård och Linköping fick på papperet bra lottningar i Champions League.
Rosengård och Linköping fick på papperet bra lottningar i Champions League. Foto: TT

Drömlottning i Champions League för Linköping och Rosengård – undvek storlagen

Schelin: "Bättre än att åka till England"
2:16 min

De kunde ha ställts mot storlag som Bayern München och Chelsea.
Men Linköping och Rosengård fick betydligt enklare motstånd.
I stället blir det resor till Cypern och Rumänien.
– En bra lottning, säger Lotta Schelin.

När den första omgången av Champions League lottades fanns storlag som Hedvig Lindahl och Magdalena Erikssons Chelsea och Linda Sembrant, Stina Blackstenius och Sofia Jakobssons Montpellier bland lagen som Linköping och Rosengård kunde ställas mot.

Men det blev nog några suckar av lättnad i Skåne och Östergötland. Lotten ville nämligen mer väl än så för de svenska lagen.

För Rosengård, som var ett av de sista lagen som drogs fram, blir det en resa österut. De ställs mot Olimpia Cluj-Napoca – rumänska mästarinnor de sju senaste åren. De har dock bara tagit sig förbi den första omgången en gång. Detta 2012-13, då de slog ut österrikiska Neulengbach, men i åttondelsfinalen besegrades av italienska Torres.

– En bra lottning. En bra start att få åka till Rumänien. Jag tror att jag har mött dem ett antal gånger med Lyon och det är ett lag som bara blir bättre och bättre, säger Rosengårds Lotta Schelin till Radiosporten, och fortsätter:

– Det är klart att det är bättre än att få åka till England och Chelsea.

För Linköpings del blir det en resa söderut, då laget ställs mot de cypriotiska mästarna Apollon från Limassol. I klubben, som oväntat besegrade Umeå IK i Champions League 2010, spelar den förra Kristianstad- och AIK-målvakten Julia Molin.

– Alla lag är tuffa att möta när det är Champions League, självfallet är det så. Men jag tror att det fanns tuffare uppgifter än det här. Så både ur ekonomisk aspekt och sportslig aspekt är det en bra uppgift, säger Linköpings tränare Kim Björkegren till P4 Östergötland.

Radiosportens expert Anette Börjesson är också nöjd med de svenska lagens lottningar.

– Jag tror nog att båda lagen är ganska nöjda över den här lottningen. Ingenting är ju enkelt, men det hade kunnat vara betydligt svårare i den här 16-delsfinalen.

För Fridolina Rolfös Bayern München blev det dock en tuffare förstamatch. De ställs mot engelska mästarinnorna Chelsea.

De svenska lagen inleder på bortaplan den 4 eller 5 oktober. Returerna spelas den 11 eller 12 oktober.

Lottningen

Apollon-Linköping, Stiarnan-Rossijanka, Fiorentina-Hjørring, Montpellier-Zvezda, Kazygurt-Glasgow, Gintra-Zürich, Atlético Madrid-Wolfsburg, LSK Kvinner-Brøndby, Ajax-Brescia, St Pölten-Manchester City, Chelsea-Bayern München, Minsk-Slavia Prag, Medyk Konin-Lyon, Paok Thessaloniki-Sparta Prag, Olimpia Cluj- Rosengård, Avaldsnes-Barcelona.

Mer om Champions League damer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".