Inför VM-kvalet har Janne Andersson lite att fundera över.
Arkivbild: Inför VM-kvalet har Janne Andersson lite att fundera över. Foto: Pontus Lundahl/TT

Janne Andersson: "Fotbollsvärlden har jämnats ut"

2:57 min

Det är nio poäng kvar att spela om i VM-kvalet. I morgon ställs Sverige mot Vitryssland – där poäng är ett måste.

– Fotbollsvärlden har jämnats ut. Det krävs topprestationer om man ska få med sig poäng, säger förbundskaptenen Janne Andersson till Radiosporten.

Sverige som inför torsdagens VM-kvalmatch mot Bulgarien ledde grupp A har halkat ner till en andraplats efter att ha förlorat med 3-2. 

– Det enda vi kan göra nu är att attackera matchen i morgon på allra bästa sätt i förberedelseväg och att få spelarna att bli återställda både mentalt och fysiskt, säger Andersson. 

Som påpekar att varje poäng är viktiga i slutskedet av VM-kvalet.

– Ju färre poäng vi har och spela om så blir varje poäng värd mer så är det i alla serier och ligor och även i den här gruppen.

Det vitryska landslaget påminner lite om Bulgarien. Inte bra på bortaplan men desto bättre hemma – som bland annat spelade oavgjort mot Frankrike. 

– Varje lag är unikt så man ska akta sig fotbollsmässigt att blanda ihop det för mycket. Men tittar man på det utifrån ett psykologiskt perspektiv är det är ett liknande motstånd och tror man att det bara är att åka att hämta segrar i de här matcherna får man omvärdera det för så är det inte. 

Två förändringar i truppen Albin Ekdal (ryggskada) och Ola Toivonen (avstängd) finns inte med – i stället plockade Janne Andersson in Oscar Hiljemark och Isaac Kiese Thelin.

Blir det mer än två förändringar i startelvan? 

– Som bekant kan man bli sjuk på den här typen av resor. Innan vi sätter oss i kväll och har alla korten på bordet så kommer jag inte ta något beslut.

– Men två förändringar kommer jag självklart göra sen får vi se.

Vitryssland och Sverige med avsprark i morgon 18.00 lyssnas i P4. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".